Nad eurem visí ticho před bouří, varuje Alan Greenspan

Karel Toman
28. 8. 2011 11:07
Rozdíly mezi severem a jihem eurozóny jsou příliš velké, myslí si exšéf Fedu
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Bývalý dlouholetý šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan je přesvědčen, že se eurozóna rozpadá kvůli rozdílům mezi ekonomikami jejího severu a jihu.

Pětaosmdesátiletý doyen centrálních bankéřů na penzi to prohlásil tento týden na Národním inovačním fóru ve Washingtonu.

"Euro se rozpadá a tento proces jeho rozpadu vytváří velmi vážné potíže v evropském bankovním systému," citoval jej server EUbserver.

Národní dluhopisy členů eurozóny se dosud pro banky jevily jako ideální jistiny, teď se ale podle Greenspana stávají "velmi pochybnými".

Rozpočtově kultivovaní a ti druzí

Severní země eurozóny jako Německo a Finsko mají podle něj vypěstovanou kulturu rozpočtové zodpovědnosti, zatímco jižní národy jako Řecko historicky spotřebovávají více, než vyprodukují, a kupí tak dluh.

"Problém je, že je rostoucí nesoulad mezi ekonomickými, analytickými a bankovními kruhy, zda má být euro, které je tu ústředním tématem, sdíleno sedmnácti národy s natolik významně odlišnými kulturami. To nemůže pokračovat," prohlásil Greenspan.

"Obecně vládne dojem ticha před bouří," dodal.

Po hojně citovaném Greenspanově projevu euro oslabilo a vzrostly rizikové přirážky na německých dluhopisech považovaných za ty nejbezpečnější.

Itálie a Španělsko zamířily na sever, možná ale pozdě

Jeho prohlášení přitom přišlo v den, kdy Španělsko učinilo výrazný krok směrem k severskému modelu. Lídr tamní opozice Mariano Rajoy totiž řekl poslancům, že podpoří premiérův návrh na zakotvení pojistky do ústavy, která zemi nedovolí zadlužit se nad stanovenou úroveň.

Jako první přispěchala se stejným slibem Itálie poté, co minulý měsíc vylétly přirážky na španělských a italských dluhopisech.

Mezitím se ale zároveň ukázalo, že solidarita disciplinovanějšího severu se zadluženým jihem narazila na hranici, když se žádosti o zástavu za svůj díl nové půjčky Řecku připojilo k Finsku, Rakousku, Nizozemsku, Slovensku a Slovinsku také Německo.

Agentura Moody's vzápětí varovala, že nový záchranný program se tím ocitá v ohrožení a Řecku tím hrozí platební neschopnost neboli bankrot. Na rozdíl od vyjednaného programu ale neřízený.

 

Právě se děje

Další zprávy