Na světovém trhu jdou čipy na odbyt

Reuters
1. 11. 2005 2:20
Amsterdam - Předvánoční prodej zvýšil celosvětové tržby z čipů.

Celosvětové tržby z prodeje čipů se v září meziročně zvýšily o 5,6 procenta na 19,6 miliardy dolarů díky silné poptávce po mobilních telefonech, osobních počítačích a spotřební elektronice. Oznámila to odvětvová organizace World Semiconductor Trade Statistics (WSTS). Dodala, že v meziročním srovnání tržby stouply o 5,2 procenta.

Údaje podle analytiků naznačují, že výrobci spotřební elektroniky počítají se silným prodejem v závěru roku. "Vánocům budou dominovat digitální zařízení, jako jsou MP3 přehrávače, digitální televizory a DVD rekordéry," uvedl viceprezident WSTS pro Evropu Patrice Vaslot.

Za prvních devět měsíců letošního roku se tržby z prodeje čipů zvýšily o 6,1 procenta. WSTS, jejíž členové kontrolují 85 procent celosvětového trhu s čipy, minulý týden uvedla, že v celém letošním roce počítá s nárůstem tržeb o 6,6 procenta.

Ještě optimističtější jsou analytici z investiční banky J.P. Morgan. Ti očekávají, že tržby z prodeje čipů letos stoupnou minimálně o osm procent proti loňskému roku, kdy se zvýšily o 28 procent na rekordních 213 miliard dolarů, píše agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy