Na scénáři eurozóny bez Řecka se již pracuje

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
18. 5. 2012 12:30
Eurokomisař jako první v EU připustil, že se Unie na eurozónu bez Řecka připravuje
Euro krize. Ilustrační foto
Euro krize. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB) připravují krizový scénář pro případ, že Řecko opustí eurozónu. V pátečním rozhovoru pro belgický list De Standaard to uvedl eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. Informaci přinesla agentura Reuters.

"Před rokem a půl mohlo existovat riziko dominového efektu," uvedl někdejší belgický ministr zahraničí. Ten se ale podařilo eliminovat poté, co jednotlivé banky souhlasily s dobrovolným odpisem podstatné části řeckého dluhu.

V současné době mají podle komisaře ECB i Komise k dispozici nástroje, které jim umožňují vytvořit nouzový plán, "kdyby to Řecko nezvládlo". Zároveň ovšem De Gucht zdůraznil, že odchod Řecka by v žádném případě neznamenal konec společné měny.

Komisař se snažil svým prohlášením vysvětlit, že evropské instituce v posledních dvou letech nesedí s rukama v klíně, uvedl zdroj blízký De Guchtovi.

O tom, že evropské instituce jednají o možném odchodu Řecka z eurozóny, se nespekuluje poprvé. Zatím však žádný z představitelů Evropské unie nic podobného oficiálně nepotvrdil.

Poslední dějství je tu

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová už začátkem tohoto týdne v jednom rozhovoru uvedla, že by bylo správné připravit se na odchod Řecka z peněžní unie.

Scénář, že Řecko opustí sedmnáctku zemí, které euro používají, nabyl reálných obrysů především po květnových parlamentních volbách. Po těch vzrostla nejistota, zda bude země pokračovat v úsporných opatřeních, k nimž se politici výměnou za finanční injekci zavázali.

De Gucht v interview uvedl, že původně věřil, že Řecko v eurozóně vydrží. Nyní je to ale podle něj zásadní otázka. "Poslední dějství již začalo. A jak hra skončí, to nevím," komentuje eurokomisař.

 

Právě se děje

Další zprávy