Na ropný trůn v Kanadě dosedl Suncor

ČTK, eko
3. 8. 2006 14:03
Toronto - Kanadská těžební společnost Suncor Energy převálcovala konkurenční firmu Imperial Oil, a stala se tak největší ropnou firmou v Kanadě.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Suncor totiž vytvořil ve druhém čtvrtletí čistý zisk 1,22 miliardy kanadských dolarů (asi 24 miliard korun), což je výrazné zlepšení proti stejnému období loni, kdy zisk činil 83 milionů CAD.

Suncor se zaměřuje na těžbu ropy vázanou v živičném písku, což je byznys, který se při současných vysokých cenách ropy vyplácí stále více.

Suncor těží zhruba 260 000 barelů ropy denně, avšak do roku 2008 chce těžbu zvýšit na 350 000 barelů denně.

"Do roku 2012 bychom chtěli těžit až 550 000 barelů ropy denně," řekl už dříve v rozhovoru  šéf komunikace Suncoru Brad Bellows. S dalším zvýšením těžby Suncor počítá i po roce 2010, na toto období však ještě nemá stanoven přesný plán.

Suncor roste díky drahé ropě

Za výrazným růstem zisku ve druhém letošním čtvrtletí podle managementu stojí především růst produkce z ropných písků, dále vysoké ceny ropy na trhu a nižší sazby daně.

Pokud by Suncor nevzal v úvahu dopady nižší daně a vliv kurzových výkyvů, zisk by se zvýšil z loňských 38 milionů na 755 milionů kanadských dolarů.

Výrazně se zlepšila i finanční pozice firmy, kterou charakterizuje růst cash flow z 305 milionů na 1,32 miliardy kanadských dolarů.

Suncor těží většinu ropy v severní části provincie Alberta, kde působí i řada dalších firem. Hlavní skupiny, které se zaměřují na těžbu z živičného písku, jsou tři: Suncor, Syncrude a Albian Sands.

Denně se v Kanadě vytěží asi 2,7 milionu barelů ropy, z toho asi 1,1 milionu barelů připadá na těžbu z živičného písku. Suncor z tohoto objemu těží asi čtvrtinu.

 

Právě se děje

Další zprávy