Na olympiádu v Londýně chybí stamiliony, vláda zasahuje

Ekonomika Ekonomika
23. 1. 2009 10:55
Vláda musela uvolnit 462 milionů liber na výstavbu vesnice a tiskového centra
Olympijský park. Chcete projet ulicí Carpenters road? Máte smůlu. Kousek od starých rodinných domů stojí brána na stavbu. Uvnitř už se pilně staví.
Olympijský park. Chcete projet ulicí Carpenters road? Máte smůlu. Kousek od starých rodinných domů stojí brána na stavbu. Uvnitř už se pilně staví. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Londýn - Britům se nedaří kvůli finanční krizi sehnat dostatek soukromých investorů na přípravu olympijských her v Londýně v roce 2012. Vláda tak musela uvolnit celkem 462 milionů liber z rezervních fondů, aby mohla být postavena olympijská vesnice a tiskové středisko. Informovala o tom agentura Reuters.

"Vesnice a tiskové centrum jsou naprosto klíčové pro úspěch a odkaz her v Londýně," připomněla ministryně pro olympiádu Tessa Jowellová. "Financování ze soukromého sektoru je nyní mnohem obtížnější kvůli celosvětovému ekonomickému útlumu. Je proto pravda, že jsme učinili kroky, abychom zabezpečili tyto projekty."

Olympijská vesnice, která by měla ve výsledku stát 900 milionů liber, dostane od vlády 326 milionů. Do tiskových center přijde celkem 135 milionů, přičem jejich celková hodnota je 355 milionů liber.

Ceny realit v Británii klesají a soukromí investoři od projektu výstavby ustupují.

Z ekonomických důvodů byl již snížen počet bytů ve vesnici ze 4200 na asi tři tisíce. Prodej bude muset za nynějších okolností zařídit vláda, čímž na sebe vezme finanční riziko.

Londýn získal možnost pořádat olympijské hry v roce 2005. Původně činil rozpočet 3,4 miliardy liber, ale v roce 2007 byl zvýšen na 9,3 miliardy. Důvodem byla jednak inflace, ale také například větší výdaje na bezpečnost.

 

Právě se děje

Další zprávy