Na libyjském bojišti se navzájem ničí evropské zbraně

Pavel Baroch
11. 4. 2011 20:26
Na sever Afriky putovaly pěchotní zbraně hlavně z Malty, která nemá zbrojovky
Zničený tank Made in Russia na libyjském bojišti
Zničený tank Made in Russia na libyjském bojišti | Foto: Reuters

Tripolis - Je to jedna z mnoha fotek z bojující Libye, které v posledních dnech prostřednictvím světových agentur obletěly svět: Okolo trosek obrněnce s dlouhou hlavní, kterého před okamžikem zlikvidovala letadlová střela, křepčí se samopaly nadšení povstalci.

Jen odborník na zbraně pozná, že hromada železa v libyjské poušti je italská samohybná houfnice ráže 155 milimetrů, kterou zničila francouzská víceúčelová stíhačka Rafale.

Ačkoli se ve válce v Libyi střetli odpůrci a přívrženci diktátorského režimu Muammara Kaddáfího, na bojištích to může vypadat spíše jako souboj evropských zbrojovek.

Ruční zbraně za 100 milionů euro

Právě Evropská unie, která se nyní tak ostře postavila proti libyjskému vůdci a zahájila proti němu i bojové operace, patřila v minulých letech k nejvýznamnějším vývozcům všem typů zbraní do Libye ovládané Kaddáfím.

Jen v roce 2009, ze kdy jsou poslední autorizovaná data, sem exportovaly evropské země samopaly, pistole a další střelné zbraně za bezmála 100 milionů eur, tedy za více než 2,4 miliard korun.

Největšími dodavateli zbraní z Evropy do Libye jsou podle oficiální výroční zprávy a schválených licencí Itálie a Francie, odkud se vozí letecká technika, vrtulníky, náhradní díly nebo vybavení letišť.

Mezi významné dodavatele ale patří třeba i Německo, která do Libye poslala elektroniku. Do Libye vyvážela zbrojní techniku i Velká Británie.

Vlajka Malty, významného vývozce zbraní do Libye
Vlajka Malty, významného vývozce zbraní do Libye | Foto: wikimedia

Malta jako tranzitní vývozce

Největší kontrakt na ruční zbraně přitom předloni uzavřela Malta, odkud putovaly do Libye ve čtyř zakázkách zbraně za přibližně 80 milionů euro.

"Ověřoval jsem si, že Malta nemá prakticky žádný zbrojní průmysl. Z toho jednoznačně vyplývá, že Malta ty zbraně musí někde koupit, a pak je prodat Libyi," řekl Aktuálně.cz zdroj, který se roky pohybuje mezi obchodníky s vojenským materiálem.

Jedním z největších dodavatelů zbraní do Libye patří Rusko, kam se v posledních letech vyvezly zbraně za několik miliard eur.

Nezahálelo ani socialistické Československo

Významným vývozcem zbraní Muammaru Kaddáfímu bývalo i Česko, respektive Československo, ale to už je dávno. Z někdejší ČSSR putovaly do Libye letadla, tanky nebo nákladní auta.

A to nebylo všechno. V Libyi sloužili i českoslovenští vojenští experti, kteří například školili tamní letce. Někteří dokonce jezdili na zkušenou do Československa.

Už na konci 80. let ovšem vztahy mezi Prahou a Tripolisem poněkud ochladly a po roce 1989 narostl libyjský dluh vůči Československu na několik miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy