Muž, který tušil potíže: Zbavte se akcií i dluhopisů

Andrej Rády, investicniweb.cz
24. 5. 2010 16:25
Profesor z New Yorku Nassim Taleb předpovídá hyperinflaci
Burzy nebudou místem, kde si můžete zajistit penzi, říká Taleb
Burzy nebudou místem, kde si můžete zajistit penzi, říká Taleb | Foto: Reuters

New York - Profesor New York University Nassim Taleb, který mimo jiné předpověděl kreditní krizi a proslul jako autor konceptu tzv. černých labutí, tedy neočekávaných událostí, které znamenají historické zlomy, doporučuje investorům prodávat akcie. Nevěří ani americkým vládním dluhopisům. Doporučuje naopak komodity, na které si investoři "mohou sáhnout".

Taleb nevěří ekonomickému oživení. Americká ekonomika je na tom podle něho hůře než během hypoteční krize a stále jí hrozí krach ve stylu Řecka. Bankovní systém je prý stále křehký a ziskovost bank spíš provokuje.

"Za veřejné peníze si bankéři mastí kapsy. Ještě by mohli lidem na ulici plivat do tváře, pak by to bylo komplet," s hořkostí vysvětluje Taleb.

Přesun dluhu ze soukromého do veřejného sektoru pouze zvýšil rizika ve finančním sektoru. Západní vlády vydávají stále nové dluhy, aby udržely alespoň nějaké ekonomické oživení. Podle Taleba však jednou zkrátka tento dluh už nikdo nekoupí a peníze dojdou.

"Je jasné, že jednou bude aukce vládních dluhopisů vyloženě neúspěšná. A to spustí lavinu - vláda bude muset natisknout peníze a než se nadějeme, bude tady hyperinflace, aniž bychom předtím zažili nějakou inflaci."

Jak vypadá podle Taleba portfolio pro zlé časy? - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy