Mráz poslal Strabag do ztráty. Ale nižší než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 5. 2010 10:01
Rakouský gigant, jehož dceřiná společnost působí i v Česku, má ale dostatek zakázek, ztrátu prý dožene.
Mráz stavebnictví nesvědčí, nejvíc při něm trpí tržby. Ilustrační foto.
Mráz stavebnictví nesvědčí, nejvíc při něm trpí tržby. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vídeň - Jakoby samotná krize nestačila. Na stavebnictví udeřila i letošní dlouhá zima. Své o tom ví rakouský stavební gigant Strabag, který se v prvních třech měsících letošního roku propadl do ztráty 150 milionů eur před odečtením daní a započítání úroků. Důvodem je podle agentury Reuters velmi chladné zimní počasí.

Přesto si však společnost, jejíž "dcera" působí i v České republice, vedla lépe než před rokem, kdy byla ve ztrátě dokonce 153 milionů eur. Za zlepšení výsledku vděčí Strabag mimořádnému zisku z akvizic.

Kromě výsledku před zdaněním snížil v porovnání s loňským prvním kvartálem také čistou ztrátu, která dosáhla 117,8 milionu eur, a byla tak o 8,9 procenta nižší.

První čtvrtletí je obvykle jen 15 procent z roční produkce  

Chladné počasí totiž zmrazilo zájem o stavební práce a tržby tak poklesly o více než 14 procent. Není to nic neobvyklého. První čtvrtletí roku je pro většinu stavebníků ve znamení útlumu. Pro Strabag většinou první tři měsíce roku představují pouhých 15 procent celkové roční produkce. Jinými slovy práce stojí, zatímco velká část nákladů zůstává.

Společnost zároveň upozornila, že objednávek má nyní dostatek. Hodnota těch nevyřízených stoupla v porovnání s loňským rokem o 22 procent na 15,6 miliardy eur. Strabag tak odhaduje, že jeho letošní výdělek nezaostane za tím loňským.

 

Právě se děje

Další zprávy