Motorolu koupil největší výrobce počítačů. Co získá

Otakar Schön, iHned.cz
30. 1. 2014 10:30
Akvizici Motoroly zvolilo Lenovo jako nejsnazší možnou cestu na americký trh.
Lenovo logo
Lenovo logo | Foto: Reuters

Společnost Google oznámila v noci na čtvrtek záměr prodat čínské společnosti Lenovo svou divizi Motorola Mobility za 2,9 miliardy amerických dolarů, tedy přes 58,5 miliardy korun.

Známého výrobce mobilních telefonů prodává Google po dvou a půl letech. Z původní akvizice si Google ponechá většinu patentů, které byly hlavním důvodem koupě mobilní divize Motoroly.

Největší výrobce PC na světě je tak na cestě stát se největším výrobcem telefonů s Androidem - už nyní je dvojkou za Samsungem. Vedle značky získá čínská společnost Lenovo také prodejní zastoupení v Evropě a zaměstnance ve vývoji potřebné pro globální expanzi.

Nejsnazší cesta na americký trh

Akvizici Motoroly zvolilo Lenovo jako nejsnazší možnou cestu na americký trh, který patří po Číně a Indii k největším na světě a pro čínské firmy je na něj obtížné proniknout. Lenovo zaplatí 660 milionů dolarů v hotovosti a 750 milionů ve svých akciích. Zbývajících 1,5 miliardy Lenovo zaplatí formou dluhopisu s tříletou splatností.

Lenovo si kupuje zejména potenciál a obchodní příležitosti v podobě distribuční a obchodní sítě Motoroly. Samotná Motorola Mobility je prodělečná i přes zájem o levný model Moto G.

Vlajková loď firmy Moto X měla pozitivní recenze, ale cenově nebyla příliš konkurenceschopná. Motorola Mobility podle posledních výsledků Googlu prodělala za čtvrté čtvrtletí loňského roku 248 milionů dolarů.

Smlouvu o prodeji, kterou musí schválit regulační úřady v USA a Číně, v sídle Googlu podepsali výkonní ředitelé obou společností Larry Page a Yang Yuanqing.

Google si z celé Motoroly ponechal jeden kousek - Advanced Technology Group. Ta pracuje na projektu modulárního telefonu Ara, tým vývojářů se podle informací serveru The Verge přesune do týmu pracujícího na systému Android.

Google si ponechá patenty

Google původně Motorolu koupil především kvůli patentům. Díky tomu, že první mobilní telefon vznikl právě v této americké firmě, má Motorola unikátní patentové portfolio spojené se standardy mobilní komunikace.

Hodnota patentů Motoroly je však podle odborníků poměrně nízká, protože jsou převážně spojené s mezinárodními standardy. Majitel patentů tak musí udělit licenci všem žadatelům za nediskriminačních podmínek. Jejich použitelnost v patentových válkách, kterým čelí výrobci zařízení s Androidem, je tak velmi omezená.

Google již dříve odprodal výrobu set top boxů za 2,35 miliardy dolarů, spolu s prodejem mobilní divize tak utrží 5,25 miliardy dolarů. Za celou divizi Motorola Mobility Google zaplatil 12,5 miliardy dolarů, po odečtení částek za rozprodej výroby hardwaru zbývá sedm miliard dolarů, za které Google získal většinu patentů Motoroly (asi 2000 patentů získá Lenovo) a malý vývojový tým.

 

Právě se děje

Další zprávy