Motorola výrazně snižuje náklady. Vyhazuje lidi

Red eko, čtk
31. 5. 2007 9:47
Světová mobilní dvojka letos zruší 11 procent míst

New York - Druhý největší výrobce telefonů na světě oznámil, že zruší další čtyři tisíce pracovních míst. V lednu přitom Motorola oznámila plán zrušit do poloviny roku 3500 míst. Celkem tak letos o práci přijde 11 procent lidí z firmy.

Dvojka na světovém trhu po finské Nokii ztenčením počtu pracovníků usiluje o snížení nákladů, které by mělo oživit ziskovost. Konkurence ve výrobě mobilních telefonů totiž stále přiostřuje. Západním výrobcům stále více šlapou na paty například asijské firmy jako je čínská ZTE.

Čínská konkurence

Ta pro velké světové operátory vyrábí různé kategorie telefonů, od technologicky velmi vyspělých až po ty nejlevnější. Už v létě například na velkou část světových trhů přijdou dva modely vyrobené společností ZTE pro Vodafone. Jedná se o nejlevnější mobily, z nichž jeden se bude prodávat i v Česku za méně než tisíc korun. Celkem jen těchto přístrojů z Číny na světový trh zamíří miliony.

ZTE má do Česka dodat i další přístroje, pro čtvrtého mobilního operátora U:fona.

Motorola měla na počátku roku po celém světě asi 66 tisíc zaměstnanců a do konce letoška by jich tak mělo být 58 500. Společnost nyní kvůli nedostatku nejmodernějších telefonů a ostré cenové konkurenci ztrácí podíl na trhu. Firma po úspěchu typu Razr nepřišla zatím s dalším hitem, což vyvolává mezi investory kritiku.

Motorola čeká, že snižováním stavů ušetří na ročních nákladech v příštím roce 600 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Firma slíbila, že omezování počtu zaměstnanců nepovede ke zhoršení zákaznických služeb nebo kvality produktů.

Motorola se za první čtvrtletí kvůli slabému prodeji mobilních telefonů propadla do ztráty 181 milionů dolarů po zisku 686 milionů před rokem. Tržby společnosti klesly na 9,43 miliardy dolarů z předchozích 9,61 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy