Morová bitva o vepřové. Rusko nahrazuje dodávky z EU

ČTK ČTK
19. 2. 2014 14:32
Rusko hodlá obnovit dovoz vepřového masa ze Spojených států a z Brazílie
Foto: Reuters

Moskva - Rusko hodlá příští měsíc obnovit dovoz vepřového masa ze Spojených států a z Brazílie, aby tak nahradilo chybějící dodávky z Evropské unie. Oznámila to dnes podle agentury Reuters ruská veterinární a hygienická služba (VPSS).

Rusko nedávno fakticky zastavilo import vepřového z EU poté, co byly v Litvě nalezeny uhynulé dva kusy divočáků s nákazou afrického moru prasat. To vyvolalo kritiku ze strany Bruselu.

Evropská komise nyní zvažuje, že případ postoupí před Světovou obchodní organizaci (WTO). Eurokomisař pro zdraví Tonio Borg nedávno Rusko obvinil, že proti africkému moru prasat nedostatečně bojuje, a umožňuje tak, aby se nemoc přes Bělorusko dostala do Evropy.

V Rusku bylo podle Evropské komise za poslední období zaznamenáno okolo šesti stovek případů výskytu afrického moru prasat a virus zachycený v Litvě se do země dostal z Běloruska, jak ukázaly laboratorní testy.

Většinu dovozu vepřového z USA zakázalo Rusko začátkem loňského roku kvůli obavám, že by maso mohlo obsahovat růstový stimulant ractopamin. Ten se přidává do krmných směsí k urychlení růstu svalové hmoty. V některých zemích je zakázán kvůli obavám, že jeho zbytky mohou zůstat v mase a způsobit zdravotní problémy.

Dodávky vepřového z Brazílie ruské úřady omezily v roce 2011 kvůli pochybnostem ohledně kontrolního systému.

 

Právě se děje

Další zprávy