Moody's snížila úvěrovou známku 28 španělským bankám

ČTK Karel Toman, ČTK
26. 6. 2012 10:42
Důvodem jsou vysoké sedmiprocentní úroky, které vláda platí z půjčky
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku. | Foto: Reuters

Madrid - Mezinárodní ratingová agentura Moody's v pondělí pozdě večer snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti 28 španělských bank. Oznámily to agentury AP a DPA.

Podle agentury Bloomberg jsou mezi postiženými bankami také největší finanční domy země Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Nejméně tuctu bank byla přitom známka snížena pod investiční status do takzvaného spekulativního pásma neboli "odpadu".

Důvodem snížení ratingu jsou podle Moody's především vysoké náklady španělské vlády na půjčky. Ty se minulý týden kvůli nedůvěře investorů vyšplhaly nad sedm procent. To je hranice, po jejímž překonání byly vlády Řecka, Irska a Portugalska nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc. Někteří ekonomové citovaní agenturou Reuters proto očekávají, že Španělsko v budoucnosti o finanční pomoc požádá také.

Zatím jihoevropská země požádala o pomoc pro svůj bankovní sektor. Žádost eurozóně směřovala v pondělí.

Podle čtvrtečních výsledků auditu konzultačních firem Roland Berger a Oliver Wyman by španělské banky, které se stále nevzpamatovaly z dopadů krize na tamním realitním trhu, mohly potřebovat finanční injekci v rozmezí 51 až 62 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy