Moody's se chystá na evropské banky, zhorší jim rating

ČTK ČTK
20. 1. 2012 9:06
Agentura do konce března přezkoumá hodnocení řady bank a finančních institucí
Moody's si posvítí na rating evropských bank a finančních institucí.
Moody's si posvítí na rating evropských bank a finančních institucí. | Foto: Reuters

Londýn - Ratingová agentura Moody's Investors Service pravděpodobně zhorší úvěrové hodnocení řady evropských finančních institucí i globálních investičních bank.

Důvodem je zhoršující se finanční situace vlád, a to zejména v Evropě, zvýšená ekonomická nejistota s slabost kapitálových trhů. Uvedla to v noci na dnešek Moody's.

"Očekávaný pokles bankovních ratingů odráží růst tlaků na bankovní sektor od druhého pololetí 2011," řekl analytik Moody's Greg Bauer, který má na starosti globální bankovnictví. Moody's předpokládá, že do konce března zahájí přezkum "řady bank" kvůli možnému snížení úvěrového hodnocení. "Ratingy mnoha evropských bank klesnou," uvedla agentura ve své zprávě.

Moody's tento týden ponechala úvěrové hodnocení Francie na nejvyšší hodnotě Aaa se stabilním výhledem. Varovala však, že zadlužení země a její případné podmíněné závazky ohrožují současný stabilní výhled ratingu. V tomto čtvrtletí bude agentura rating země znovu aktualizovat.

Ratingová agentura Standard & Poor's minulý týden snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko u ní ztratily nejvyšší rating AAA. Horší rating mají také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.

 

Právě se děje

Další zprávy