Moody's: Pravděpodobnost bankrotu Řecka je 100 procent

ČTK Karel Toman, ČTK
25. 7. 2011 9:28
Záchranný plán přinese privátnímu sektoru "podstatné ztráty," napsala agentura
Demonstrace v Řecku. Ilustrační foto
Demonstrace v Řecku. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service srazila hlavní rating Řecka o další tři stupně na známku Ca.

Situaci kolem zadlužení Řecka Moody's dál sleduje, výhled ratingu proto zatím nestanovila. Řecko má podle Moody's ve střednědobém výhledu stále vážné problémy se solventností.

Ve zdůvodnění agentura napsala, že záchranný plán přinese privátnímu sektoru "podstatné ztráty" a zasáhne i rating jiných zemí.

 

Před víkendem poslala svým hodnocením Řecko do dočasného bankrotu agentura Fitch. Tento krok agentur byl očekáván, je ale dalším v řadě v komplikovaném vztahu, jaký mají s evropsými politiky. Proto je součástí záchranného plánu i založení evropské ratingové agentury.

Euro v reakci na zprávu kleslo

"Oznámení programu EU spolu se stanoviskem Institutu pro mezinárodní finančnictví (IIF) zastupující největší finanční instituce znamená, že pravděpodobnost směny z důvodu finanční tísně a tedy bankrot na řeckých vládních dluhopisech je prakticky 100 procent," napsala agentura.

Dodala ale také, že "při pohledu do budoucna evropský program a navrhovaný směna dluhopisů zvýší pravděpodobnost, že Řecko bude schopno stabilizovat a nakonec snížit svou celkovou dluhovou zátěž."

To se liší například od názoru ekonoma Jana Bureše z ČSOB, podle kterého bude muset být řecký dluh osekán mnohem víc, aby byl udržitelný.

Vše o záchranném plánu pro Řecko bod za bodem se dočtete v naší grafice

Ze záchranného balíčku budou podle Moody's těžit i ostatní země eurozóny, protože jím EU zabrání neřízenému bankrotu, a tím i šíření nákazy a mnohem vyšším ztrátám pro privátní sektor. Záchranný plán také podle agentury dodal vzpruhu trhům a snížil náklady na obsluhu dluhů dalším zemím periférie eurozóny.

"I tak bude ale Řecko nadále čelit střednědobým výzvám ohledně své solventnosti: jeho celkový dluh bude stále přesahovat 100 % HDP a bude čelit významným rizikům při implementaci rozpočtových a ekonomických reforem," píše Moody's.

Hlavní rating Řecka je teď u Moody's pouhý jeden stupeň od nejnižší možné známky C, dosud byl na stupni Caa1. Moody's reaguje na závěry mimořádného summitu členských zemí eurozóny, který se minulý týden konal v Bruselu a na němž byly dohodnuty podmínky pomoci zadluženému Řecku.

Euro k dolaru v reakci na zprávu o snížení ratingu Řecka smazalo zisky a přechodně spadlo na denní minimum kolem 1,4342 dolaru. Ve výraznějším poklesu euru patrně zabránila poznámka agentury, že dohoda z minulého týdne patrně pomůže Řecku snížit zadlužení. Trh se také teď fixuje na složitá jednání o zvýšení stropu pro zadlužení v USA.

Zástupci eurozóny se v Bruselu dohodli na záchranném programu, který Řecku pomůže snížit zadlužení. Zemi se tak uvolní podmínky splácení dluhů, část zátěže se navíc přesune na bedra soukromých investorů.

 

Právě se děje

Další zprávy