Moody's hrozí snížením ratingu matce Komerční banky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 6. 2011 9:19
Třem francouzským bankám by mohl kvůli Řecku klesnout rating
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Majiteli Komerční banky, francouzské Société Générale, hrozí snížení ratingu o dva stupně, dalším dvěma bankám BNP a Crédit Africole o jeden stupeň.

Na riziko snížení hodnocení upozornila mezinárodní ratingová agentura Moody's kvůli angažovanosti francouzských bankovních ústavů v Řecku.

"Dnešní krok odráží obavy Moody´s z angažovanosti těchto bank v řecké ekonomice, ať prostřednictvím přímého vlastnění státních dluhopisů, nebo přes úvěry poskytnuté řeckému soukromému sektoru," uvedla Moody´s.

Crédit Agricole a Société Générale mají v Řecku své bankovní dceřiné společnosti.

Obavy z bankrotu Řecka, jehož ratingové hodnocení snížila Moody's a Standard&Poor's do kategorie C, která znamená vysoké riziko platební nechopnosti, zmírňují silné finanční profily tří francouzských bank, jejich velikost a diverzifikace jejich příjmů.

Moody´s upozornila, že v příštích týdnech by se mohla podobně vyjádřit i vůči dalším bankám, které mají výraznější aktivity a úvěry v Řecku.

Agentura ale sleduje i rizika, která by plynula z vyhlášení platební neschopnosti země, to znamená dopady na slabší země eurozóny, kapitálové trhy a situaci na úvěrovém trhu.


 

Právě se děje

Další zprávy