Moment pravdy, Fitch posílá Řecko do dočasného bankrotu

ČTK Karel Toman, ČTK
22. 7. 2011 14:49
Jakmile pomoc Řecku spustí, udělíme mu novou známku, sdělila ratingová agentura
Momentka z protivládních protestů v Athénách.
Momentka z protivládních protestů v Athénách. | Foto: Reuters

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Fitch bude dočasně evidovat Řecko jako zemi neschopnou dostát svým finančním závazkům.

Agentura to dnes sdělila v očekávané reakci na čtvrteční dohodu zemí eurozóny, která počítá s účastí soukromého sektoru na nové finanční pomoci předlužené zemi.

Řecko se tak stane první zemí eurozóny, které se ocitne v bankrotové situaci.

Fitch uvedla, že se spuštěním dohodnutého plánu převede řecký rating do kategorie omezené platební neschopnosti (restrictive default event). Agentura však udělí Řecku nový rating, jakmile země dokončí výměnu starých dluhopisů za nové, které mají být garantovány vládami eurozóny.

Nový rating Řecko dostane, až EU spustí pomoc

"Fitch přiřadí Řecku a novým dluhovým instrumentům nové ratingy, jakmile bude platební neschopnost vyřešena emisí nových cenných papírů pro participující držitele dluhopisů," uvedla agentura. Dodala, že nové ratingy budou zřejmě ve spodní části spekulativního pásma.

Podle čtvrteční dohody by měly banky v eurozóně do poloviny roku 2014 přispět k novému balíku pro Řecko až téměř 50 miliardami eur (zhruba 1,2 bilionu korun). Fitch podle očekávání konstatovala, že všechny způsoby účasti bank pro ně budou ztrátové, což zakládá situaci, kdy musí dluhopisy země označit za nesplácené.

Fitch minulý týden srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o tři stupně na známku CCC, která je už těsně nad známkou pro platební neschopnost.

Agentura nyní uvedla, že snížení úroků a prodloužení splatnosti dává Řecku dobrou šanci na obnovení solventnosti, což poskytne jeho ratingu podporu.

Stejně pozitivně vyhodnotily pomoc pro Řecko i akciové trhy, které od summitu posilují.

O podrobnostech nové pomoci, o tom, jak navazuje na pomoc loňskou, a o tom, co může dočasný bankrot znamenat, se více dočtete v naší grafice.


 

Právě se děje

Další zprávy