Mobil na olympiádě? Sportovci musí schovat logo Applu

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 2. 2014 16:20
Účastí na olympiádě se sportovci zavazují, že budou propagovat pouze oficiální sponzory
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Soči - Sportovci na olympiádě v Soči sice dostanou zdarma smartphony, nápoje nebo zubní kartáčky, zároveň ale musí dodržovat přísná pravidla oficiálních partnerů - tedy sponzorů her.

Pokud nepoužijí telefon, který jim věnoval Samsung jako jeden z hlavních sponzorů, neměli by ukazovat jeho logo. 

"Během pochodu národů nesmí být vidět, že máme telefon od americké firmy," stěžují si členové švýcarského olympijského týmu. Podobné instrukce podle nich dostali všichni, kterým Samsung věnoval telefon: "Pokud se rozhodnete během her používat raději iPhone, tak je třeba, abyste při fotografování nebo natáčení zahajovacího ceremoniálu zakryli logo Applu."

Jak upozorňuje list NBC Sports, Samsung v rámci sponzoringu rozdal více než osmdesáti vybraným účastníkům smartphony Galaxy Note 3, jejž označil za "oficiální telefon olympiády".

Pozor, co tweetujete

K dalším olympijským pravidlům patří zákaz zmiňovat na sociálních sítích jakékoliv výrobky, které nepocházejí od sponzorů. Přípustná nejsou ani loga na oblečení.

To může být problém pro sportovce, které v jejich domovské zemi podporuje někdo jiný, což je případ až 98 procent účastníků.

Podle Olympijské charty, mezinárodního souhrnu základních olympijských pravidel, nesmí žádný závodník, trenér ani instruktor dovolit, aby po dobu trvání olympijských her byly jeho osoba, jméno, vyobrazení nebo sportovní výkony využité k reklamním účelům. V případě olympijských her v Soči toto pravidlo platí od 30. ledna do 26. února.

Sportovcům, kteří tyto zásady poruší, hrozí peněžní pokuta, v horším případě pak dokonce vyloučení z her.

Chlebodárce na prvním místě

Zástupci Mezinárodního olympijského výboru několikrát zdůraznili, že ochrana sponzorů je nezbytná, protože bez nich by žádné hry nebyly.

Jak navíc upozorňuje Business Insider, politika, k jaké nyní sáhl Samsung, je naprosto běžná. Odkazuje například na fotografii z úterního jmenování nového šéfa firmy Microsoft.

V davu, který si nového šéfa Satyu Nadella fotografuje, mají všichni „zcela náhodou" telefon Nokia Lumia založený na operačním systému Windows Phone.

 

Právě se děje

Další zprávy