MMF: Silný dolar je velkým problémem

Michal Najman
21. 4. 2006 10:49
Washington Nastolení rovnováhy v globální ekonomice vyžaduje značné oslabení dolaru a posílení některých asijských měn, řekl včera Mezinárodní měnový fond (MMF).
Anne Kruegerová, viceprezidentka Mezinárodního měnového fondu, zahájila jarní zasedání fondu i sesterské Světové banky. To hlavní přijde v sobotu a neděli, výhled na dění ve světové ekonomice už finanční instituce ale zveřejnily
Anne Kruegerová, viceprezidentka Mezinárodního měnového fondu, zahájila jarní zasedání fondu i sesterské Světové banky. To hlavní přijde v sobotu a neděli, výhled na dění ve světové ekonomice už finanční instituce ale zveřejnily | Foto: Reuters

Ve Washingtonu se bude v sobotu a v neděli konat jarní zasedání MMF a Světové banky. Mezi diskutovaná témata budou patřit podhodnocené kurzy asijských měn, příliš silný dolar a otázka současného stavu na ropném trhu.

Za Českou republiku se jednání zúčastní viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer a ministr financí Bohuslav Sobotka. V pátek se ještě samostatně sejdou ministři financí skupiny G7.

Musíme nabrat správný kurz

Ve své pravidelné šestiměsíční zprávě o výhledu světové ekonomiky obnovil MMF varování, že ekonomické distorze jsou neudržitelné a jsou hrozbou globální stability. Přiostřil tak svou rétoriku o potřebě velkých úprav měnových kurzů.

"Čím déle budou úpravy trvat, tím větší budou muset změny být a tím větší je riziko jejich přestřelení," řekl Rodrigo Rato, ředitel MMF.

Jüan je nejčastějším terčem americké kritiky. Jeho umělé podhodnocení je jedním z atributů úspěchu čínského exportu. Americký prezident George Bush vyzval svého čínského protějška k uvolnění směnného kurzu Jüanu.

Více o návštěvě čínského prezidenta v USA si přečtětě ZDE.

Jeho volná fluktuace by narovnala jeho podhodnocení, které podle některých analytiků činí až 40 procent.

Optimismu se meze nekladou

I přes četná varování o zhoršení nerovnováhy nevidí MMF světový vývoj v černých barvách. Nový odhad růstu světové ekonomiky pro rok 2006 byl dokonce zvýšen. Globální ekonomika podle MMF poroste v roce 2006 o 4,6 procenta oproti zářijovému odhadu 4,3 procenta.

Pokud se tato předpověď naplní, bude se jednat už o čtvrtý rok v řadě, kdy ekonomický růst překročí hranici 4 procent. Agentura Reuters růst přičítá příznivému vývoji na finančních trzích a rozumným fiskálním a monetárním politikám vlád.

Strašák jménem ropa

Jako největší hrozbu světového vývoje vidí MMF strmě rostoucí cenu ropy.

"Omezená zbytková kapacita v ropném sektoru s největší pravděpodobností přetrvá i v roce 2006 a ceny ropy budou stále citlivější na geopolitické události," tvrdí MMF.

Doposud však nebyl vliv cen ropy na světovou ekonomiku tak drtivý, jak se obávali někteří analytici. Plný dopad současné ceny však MMF ještě očekává "zejména budou-li producenti a spotřebitelé cenu považovat pouze za odchylku a ne jako trvalý stav."

Nedávné zvýšení geopolitické nejistoty na Středním Východě jen obavy posílilo. Podle výzkumů MMF je 15procentní šance, že se ceny ropy přehoupnou přes 80 dolarů za barel do poloviny tohoto roku.


 

 

Právě se děje

Další zprávy