MMF sdělil, že zlepší odhad růstu ekonomiky USA

ČTK ČTK
22. 12. 2013 19:40
Zlepšuje se to podstatné, říká šéfka MMF Christine Lagardeová.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládá, že ekonomika Spojených států příští rok poroste rychleji vzhledem k dobrým ekonomickým údajům a náznakům kompromisu v Kongresu. Prohlásila to šéfka fondu Christine Lagardeová. Vyzdvihla také způsob, jakým americká centrální banka tento týden informovala o svém rozhodnutí začít omezovat svou podporu americké ekonomiky.

"(Hospodářský) růst se zlepšuje," řekla podle agentury Reuters k ekonomice USA v pořadu americké televizní stanice NBC. "A nezaměstnanost klesá. Toto vše nám tak dává mnohem lepší výhled pro rok 2014, což nás vede ke zvýšení naší předpovědi," sdělila také. Dobrá znamení podle ní přišla z Kongresu, jehož horní komora v noci na čtvrtek schválila kompromisní rozpočtovou dohodu, která zajišťuje financování federální vlády do října 2015. Podle agentury AFP to signalizuje větší rozpočtovou stabilitu po několika rozpočtových krizí, z nichž ta říjnová vyústila v dočasnou paralýzu části federálních úřadů.

MMF v říjnu předpověděl, že největší světová ekonomika příští rok poroste tempem 2,6 procenta. Pro tento rok čeká růst o 1,6 procenta. Americká centrální banka předpokládá, že v celém letošním roce se tempo hospodářského růstu USA bude pohybovat kolem dvou procent. V příštím roce počítá se zrychlením na 2,8 až 3,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy