MMF kontroluje Řecko, zda si zaslouží další injekci

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
26. 7. 2010 13:41
Řecko má dostat dalších 9 miliard ze záchranného balíku. Inspekce zjistí, zda plní podmínky poskytnutí úvěru.
Úsporná opatření v Řecku se neobešla bez protestů.
Úsporná opatření v Řecku se neobešla bez protestů. | Foto: Reuters

Athény - Dvoutýdenní inspekci podrobí zástupci Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky ekonomické postupy řecké vlády. Budou zjišťovat, zda Athény dodržují podmínky záchranného programu.

Jako prvním pomoc už Řecko dostalo první část úvěru ve výši 20 miliard eur, celkem by však mělo v následujících třech letech čerpat až 100 miliard eur. O tom, zda bude možné uvolnit další část úvěru, tentokrát 9 miliard, rozhodne výsledek inspekce.

Řecko se zavázalo, že sníží své výdaje, zvýší rozpočtové příjmy a provede rozsáhlé strukturální reformy. Červnová revize ze strany MMF odhalila nedostatky v příliš vysokých výdajích na sociální zabezpečení a zdravotnictví.

Jedním, z hlavních úkolů je stáhnout loňský deficit, který dosáhl 13,6 procenta hrubého domácího produktu na 8,1 HDP. Řecká ekonomika ale stále zatím neroste.

S úspornými opatřeními už řecká vláda začala - zvýšila například k velké nelibosti Řeků věk odchodu do důchodu a zvýšila daně. I když reformy provází nelibost a stávky, průzkumy veřejného mínění ukazují, že si lidé začínají pomalu nutnost reforem uvědomovat

 

Právě se děje

Další zprávy