Mladí miliardáři prodělali. Majetek jim klesl o třetinu

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
12. 3. 2009 23:35
Největším smolařem je Ind Anil Ambani, přišel o 31,9 miliardy dolarů
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page | Foto: dpa

New York - Jak si v krizi vedli zakladatelé Google Larry Page a Sergej Brin nebo "otec" Facebooku Mark Zuckerberg? Jejich majetky se podle prestižního magazínu Forbes za uplynulý rok snížily téměř o třetinu - stejně jako ostatním takzvaným mladým miliardářům, tedy bohatým pod čtyřicet let věku.

Page (36 let) i Brin (35 let) prodělali přes 6,5 miliardy dolarů kvůli poklesu akcií Google, které v posledních 12 měsících ztratily na své hodnotě 30 procent. Jejich majetek nyní shodně dosahuje dvanácti miliard dolarů.

Akcie internetových gigantů padaly

Podobný osud postihl i dalšího "mladého miliardáře" - spoluzakladatele internetové společnosti Yahoo Jerryho Yanga (40 let). Nicméně majetek v hodnotě 1,1 miliardy dolarů mu na umístění v žebříčku nejmajetnějších ještě stačil. Akcie Yahoo oslabily od posledního zveřejnění žebříčku nejmajetnějších o 55 procent.

Zato loňský nejmladší miliardář, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg (24 let), se už letos do seznamu nepropracoval vůbec.

Vystřídal ho pětadvacetiletý princ Albert von Thun und Taxis. S majetkem ve výši 2,1 miliardy se umístil na 318. příčce nejbohatších lidí světa. I jeho rodina nicméně tratila kvůli zpomalení ekonomik, které srazilo hodnotu jejich nemovitostí a pozemků. Princ tak za uplynulý rok přišel o deset procent svého majetku.

Největším smolařem je Ind Ambani

Nejvíce v žebříčku Forbes propadl indický byznysmen Anil Ambani, který už však hranici pro mladé miliardáře dávno překročil.

Ambani přišel o více než polovinu svého majetku - za rok se ztenčil o 31,9 miliardy dolarů. Z původně šesté příčky tak klesl až na 34. místo.

Na osmé místo ze čtvrtého se propadl další indický miliardář - ocelářský magnát Lakshmi Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě ArcelorMittal.

Nejbohatší lidé světa podle časopisu Forbes

Pořadí Jméno Majetek Země Původ majetku
1. Bill Gates  40  USA  Microsoft
2. Warren Buffett  37  USA  Berkshire Hathaway
3. Carlos Slim Helú  35  Mexiko  Telmex
4. Lawrence Ellison  22,5  USA  Oracle
5. Ingvar Kamprad  22  Švédsko  Ikea
6. Karl Albrecht  21,5  Němeclo  Aldi
7. Mukeš Ambani  19,5  Indie  petrochemie
8. Lakshmi Mittal  19,3  Indie  ocel
9. Theo Albrecht  18,8  Německo  Aldi
10. Armancio Ortega   18,3  Španělsko  Zara

 

Právě se děje

Další zprávy