První mise EU a MMF by mohla dorazit do Řecka koncem října. Země má šanci na další tři miliardy eur

ČTK ČTK
7. 10. 2015 0:15
Zástupci EU a MMF se chystají na kontrolní misi do Atén. Měla by proběhnout koncem října. Pokud dopadne úspěšně, Řecko má šanci na další tři miliardy eur. Tsipras je odhodlán záchranný plán plnit . Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos oznámil, že v roce 2017 Řecko očekává růst.
Dál povládneme spolu. Lídři Syrizy a Nezávislých Řeků Alexis Tsipras a Panos Kammenos se radují z volebního vítězství.
Dál povládneme spolu. Lídři Syrizy a Nezávislých Řeků Alexis Tsipras a Panos Kammenos se radují z volebního vítězství. | Foto: Reuters

Atény - Zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu by mohli zahájit svoji první misi v Aténách v rámci nového programu mezinárodní pomoci v posledním týdnu v říjnu. Agentuře Reuters to řekl zdroj z řecké vlády.

Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí uvedl, že jeho levicová vláda bude pečlivě plnit cíle nového záchranného programu v objemu 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), který byl dohodnut v srpnu, aby zajistila, že země dostane další peníze.

Pokud skončí první kontrola úspěšně, dostanou Atény do konce letošního roku od svých věřitelů další tři miliardy eur. Mají slíbenou rovněž rekapitalizaci pro své čtyři velké banky a začít by měla jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos v úterý uvedl, že letošní recese Řecka bude nižší, než čekají mezinárodní věřitele. Přesnější údaj však neposkytl. Návrh rozpočtu na příští rok představený v pondělí počítá s tím, že v letošním roce klesne ekonomika o 2,3 procenta a příští rok pokles zpomalí na 1,3 procenta. Růst se čeká v roce 2017, napsala agentura Reuters.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy partneři z EU, Evropská centrální banka a MMF. Řecko od věřitelů dostalo v minulých dvou kolech slíbeno 240 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy