Ministr podal po skandálu demisi, Fico ji nepřijal

Red Eko, Aktuálně.sk
23. 6. 2008 19:20
Ján Počiatek zůstává v čele resortu financí

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico odmítl přijmou rezignaci ministra financí.

Ján Počiatek ji podal v pátek poté, co média zveřejnila informace o jeho podivných schůzkách. Ministr se na jachtě v Monaku sešel se zástupci finanční společnosti J&T, účastnil se jí i šéf Letiště Bratislava Karol Biermann. Slovenský tisk tvrdí, že jim těsně před úpravou parity slovenské měny pustil zaručené informace.

J&T pak na následném posílení kurzu slovenské koruny k euru vydělala.

Ministr odmítl, že by jim důvěrné informace popustil, uznal však svou chybu a nabídl Ficovi hlavu. Ten rezignaci nepřijal.

Šéf letiště letěl

Kauza už stála místo šéfa Letiště Bratislava. Bierman dostal výpověď minulý týden. Stalo se tak na žádost akcionářů letiště, jimiž jsou ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací a Fond národního majetku.

Čtěte více: Skandál na Slovensku: Ministr zřejmě pomohl spekulantům

Majoritním akcionářem letiště je stát, zastoupený právě těmito institucemi. Na postu předsedy představenstva Biermanna nahradí Zdenek Schraml.

Možné následky si neuvědomili, shodli se

Bierman i ministr Počiatek shodně vypověděli, že si neuvědomili možné následky schůzky. Nechtěli však říci, o čem se konkrétně na jachtě jednalo.

"Nepopírám, že jsem byl v Monaku a s uvedenými pány jsem se asi na 20 minut střetl," řekl Biermann. Nijak obšírněji nekomentoval ani samotnou výpověď. Uvedl pouze, že je v "kompetenci akcionářů".

"Čistka" bude pokračovat, letiště čeká mnoho změn

Foto: Letiště Bratislava

Mluvčí ministerstva Marián Jánošík upozornil novináře, že změna na postě předsedy představenstva je první a zdaleka ne poslední.

V nejbližší době se údajně počítá s výměnou dalších členů vedení letiště. "Akcionáři požádali o svolání mimořádného sjezdu, na kterém se pravděpodobně uskuteční další změny," doplnil mluvčí.

Dále pak odmítl, že by tyto změny mohly mít jakýkoli vliv na plánované změny letiště. Ministerstvo tedy podle plánů v létě vyhlásí tendr na stavbu nového terminálu.

Ten by měl skončit ještě letos tak, aby se v roce 2009 mohlo začít stavět.

Na "Prešpurk" si brousí zuby Vídeň. Už bez Penty

Deník Aktuálně.sk s odvoláním na rakouský Die Presse uvedl, že se otevřely dveře k odkupu podílu v bratislavském letišti firmě Flughafen Wien (FW).

A to díky tomu, že FW odkoupilo od dalšího slovenského finančního žraloka - společnosti Penta - její podíl ve společnosti KSC Holding, která kontroluje 66 procentní podíl v Letišti Košice.

Svůj podíl v KSC Holding FW zvýšilo z 48 procent na 81, takže bude mít majoritní podíl jak v této firmě, tak i v samotném Letišti Košice. Právě spolupráce s finanční skupinou Penta diskvalifikovala vídeňské letiště ze hry o letiště Bratislavě.

Stejně jako k J&T totiž nemá premiér Fico v lásce ani tuto skupinu. Několikrát ji označil za "pravzor pro hospodářské rytířstvo v kombinaci s politickým paběrkováním se v ekonomice", jak uvedlo Aktuálně.sk.

Možnost navázání spolupráce s vídeňským letištěm už připustil i ministr dopravy Ľubomír Vážny. Rakušané by totiž přinesli kapitál potřebný na opravy letiště, které vykazuje dlouhodobé finanční problémy.

Související:

  • Česko změní výstavba za 30 miliard. Investují Slováci
  • Obrazem: Tak má vypadat nové centrum Bratislavy
 

Právě se děje

Další zprávy