Ministr financí: USA mají 79 dní na odvrácení bankrotu

Ekonomika Ekonomika
16. 5. 2011 16:20
Spojené státy dosáhly stropu pro zadlužování, Geithner žádá jeho zvýšení
Foto: Reuters

Washington - Spojené státy dnes dosáhly stropu pro zadlužení ve výši 14,29 bilionu dolarů. Ministr financí Timothy Geithner o tom informoval Kongres s tím, že peníze na provoz státu nyní získá díky přesunům peněz v rozpočtu.

Američtí zákonodárci mají na zvýšení limitu čas do 2. srpna. Pokud se jim během těchto 79 dní nepodaří dosáhnout dohody, hrozí USA bankrot. Všeobecně se ale očekává, že Kongres nakonec strop pro zadlužení zvýší.

"V praxi to znamená, že americké ministerstvo financí již nemůže nad tento limit emitovat cenné papíry, což americký federální rozpočet dostává do situace, že zanedlouho nebude mít peníze na pokrytí některých výdajů," přiblížil ve svém ranním komentáři ekonom ČSOB Jan Čermák. "Pokud by tento stav trval až do srpna, tak dokonce hrozí, že by USA nemusely být schopny dostát svým závazkům," dodal.

Amerika se napřahuje k vlastnímu gólu

Nejsilnější ekonomika světa se tak, pokud jde o cash-flow, ocitá na jedné lodi se zeměmi jako Řecko, Irsko a Portugalsko.

Navýšení limitu bývá obvykle rutinní formalitou. Republikánští kongresmani ale navýšení tentokrát odmítají podpořit a chtějí procesu využít k tomu, aby prezidenta Obamu a jeho demokraty přinutili k vyšším vládním výdajovým škrtům.

"Pro Evropana jde o vcelku podivnou hru, v níž je však třeba dát za pravdu Obamovi, Timu Geithnerovi (ministr financí, pozn. red.) a Benu Bernankemu (šéf centrální banky FED, pozn. red.). Ti všichni varují republikány, že pokud včas limit pro dluh nenavýší, vstřelí ekonomice USA vlastní gól, ze kterého se ovšem neoklepe tak snadno jako včera hokejisté Ruska po první brance," glosoval Čermák přetahovanou v americkém kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy