Miliardář Tata své Nano nakonec u Kalkaty vyrobí

Redakce EKO, Reuters
8. 9. 2008 10:45
Protesty končí a půda se vrací farmářům
Policie hlídá továrnu automobilky Tata před protestujícími.
Policie hlídá továrnu automobilky Tata před protestujícími. | Foto: Reuters

Kalkata - Protesty provázející výstavbu továrny na výrobu levných automobilů Tata Nano jsou u konce. Vláda Západního Bengálska se rozhodla část půdy vrátit protestujícím farmářům.

Násilné protesty a blokádu továrny vedla několik týdnů předsedkyně zdejší opoziční strany Mamata Banerjeeová, která majitele automobilky Ratana Tatu žádala o navrácení 160 hektarů zemědělské půdy původním vlastníkům.

Poté, co byly práce na stavbě minulý týden zastaveny a vedení automobilky hrozilo odchodem, vložila se do sporu vláda Západního Bengálska. A dosáhla dohody.

"Vláda se rozhodla vyhovět požadavkům farmářů, kteří nedostali požadovanou kompenzaci," prohlásil guvernér Západního Bengálska Gopal Krišna Gandhí. "Je to vítězství pro všechny."

Detaily dohody, na kterou přistoupili farmáři i místní politici, budou známy příští týden. Jisté je jen jedno. Část z 650 akrů, které největší indická automobilka Tata Motors dostala, se vrátí původním majitelům.

Prototyp vozu Tata Nano, který se v továrně nedaleko Kalkaty bude vyrábět, byl představen začátkem roku na autosalonu v Dillí s tím, že ještě letos se dostane na trh. Stát má pouhých 100 000 rupií (asi 40 tisíc korun).

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy