Miliardář Komárek se stal sponzorem ruské KHL

Zdeněk John
7. 9. 2011 14:00
Moravské naftové doly jsou po Škodě-Auto další tuzemskou firmou sponzorující světový hokej
Karel Komárek, majitel Moravských naftových dolů, nového sponzora ruské KHL.
Karel Komárek, majitel Moravských naftových dolů, nového sponzora ruské KHL. | Foto: ČTK

Praha, Moskva - Moravské naftové doly patřící do impéria miliardáře Karla Komárka mladšího budou dnes večer v Moskvě představeny jako sponzor Kontinentální hokejové ligy. Ta je vedle NHL považovaná za nejkvalitnější hokejovou soutěž světa.

Logo MND (v latince, nikoliv v ruské azbuce) se objeví mimo jiné na velkoplošných obrazovkách stadionů, kde se KHL v Rusku hraje, nebo na webu soutěže.

Komárkova těžařská firma tak bude spolu s automobilkou Škoda-Auto, která podporuje hokejový šampionát či cyklistickou Tour de France, jednou z mála tuzemských společností spojovaných s velkým sponzoringem ve světě.

Podrobnosti kontraktu mezi MND a KHL, o kterém už oficiálně informoval mluvčí MND Dan Plovajko, nebudou zveřejněny. Podle informací, které Aktuálně.cz získalo od lidí z nejvyššího vedení KHL, se dohoda zrodila jako součást nehokejového byznysu.

Komárek v Rusku uzavřel s generálním ředitelem Gazpromu Exportu Alexandrem Medveděvem dohodu na společném postupu při budování plynových zásobníků. Za to, že získá přístup k aktivitám Gazpromu, si ruská strana jako bonus vyžádala sponzorství KHL. V ní je Medveděv prezidentem.

Rusko, zem zaslíbená

Pro Komárkovy firmy je Rusko vůbec klíčovou zemí. V červenci například Komárkova skupina KKCG dokončila nákup ropného terminálu Oktjabrsk v Samarské oblasti Ruské federace.

"Ano, jsme partnery KHL," potvrdil původní informaci Aktuálně.cz Dan Plovajko, mluvčí KKCG, do níž společnost MND patří. Na otázku, kolik sponzorství ruského hokeje bude stát, však Plovajko odmítl odpovědět s odkazem na dohodu, která byla učiněna s KHL.

Podle informací Aktuálně.cz nalije MND do KHL jednotky milionů eur za rok, tedy zhruba tolik, co Škoda-Auto dává do sponzorství hokejového šampionátu nebo na partnerství s Tour de France. Oba projekty si ale mladoboleslavská firma pochvaluje, s hokejovým šampionátem se dokonce dostala do Guinessovy knihy rekordů (nejdéle trvající sponzoring tohoto typu). Škoda-Auto má s hokejovým šampionátem smlouvu až do roku 2017.

KHL plná Čechů

Moravské naftové doly budou jedním ze sponzorů KHL v této sezóně 2011/2012. Zda bude partnerství pokračovat i v dalších letech, nebylo zatím zveřejněno, ale smlouvy tohoto typu se obvykle uzavírají jako víceleté.

V KHL v minulé sezóně nastupovalo 31 českých hokejistů. Letos jich bude ještě o deset víc, ale nejvýraznější z loňských postav odešla. Jaromír Jágr skončil své angažmá v Omsku a vrátil se do NHL (do Philadelphie). Za to ale KHL přijala česko-slovenský klub Lev Poprad. První zápas v KHL odehraje Poprad už tuto sobotu proti Omsku, jehož největší českou hvězdou po odchodu Jágra je Roman Červenka.

Moravské naftové doly jsou největší společností v České republice zabývající se průzkumem, vyhledáváním a těžbou ropy a zemního plynu v tuzemsku i ve světě, ale i výstavbou a provozováním podzemních zásobníků zemního plynu. Oficiálně sídlí v Hodoníně. Vznikla v roce 1958 jako československý státní podnik. Od roku 2010 je jejím vlastníkem investiční skupina Karla Komárka, jednoho z nejbohatších Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy