Miliardář Carl Icahn velí do útoku. Vyhrožuje Yahoo

Redakce EKO, Reuters
5. 6. 2008 10:40
Microsoftu jste jednání znepříjemňovali
Icahn vyzval vedení Yahoo, aby se snažilo o sloučení s Microsoftem.
Icahn vyzval vedení Yahoo, aby se snažilo o sloučení s Microsoftem. | Foto: Reuters

New York - Snaha amerického miliardáře Carla Icahna přinutit Yahoo k jednání s Microsoftem nebere konce. Členům správní rady položil nuž na krk: Buď jednejte s Microsoftem, nebo přijdete o místo.

Miliardář Icahn Yahoo kritizuje za špatná rozhodnutí při jednání s Microsoftem. Yahoo totiž dostalo loni v lednu nabídku na odkoupení akcií za cenu 40 dolarů. Stejně jako o rok později však odmítlo.

Prezidentka společnosti Yahoo Susan Deckerová se nařčení brání a Icahnovi připomíná, že nějaká forma spolupráce s Microsoftem je stále možná.

Objevují se další fakta

Během vyšetřování žaloby na Yahoo se objevily dokumenty, v nichž se Yahoo snažilo zájem Microsoftu minimalizovat zavedením odstupného pro vlastní manažery. 

Microsoft by tak v případě odkupu akcií musel zaplatit nejlepší zaměstnance Yahoo, kteří by se rozhodli odejít, píší agentury.

Kdyby Microsoft uspěl, klíčoví zaměstnanci mohli za výhodných podmínek odejít, takže Microsoftu hrozilo, že bude muset víc zaplatit a ještě je ztratí.

Icahn: Jednejte s Microsoftem

Icahn vyzval vedení Yahoo, aby anulovalo všechna rozhodnutí, která měla Microsoftu jeho snahu znepříjemnit, a naopak se snažilo o sloučení s Microsoftem.

"Jsem šokován, kam až Jerry Yang a členové správní rady Yahoo zašli, aby si udrželi funkce a znemožnili akcionářům, aby sami rozhodli, zda chtějí firmu prodat Microsoftu," tvrdí Icahn.

Yahoo se však brání. "Překrucujete fakta a manipulujete s nimi."

K Icahnovi se však přidala řada dalších lidí. Vedle drobných akcionářů také některé penzijní fondy, které podaly na Yahoo žalobu a chtějí po soudu, aby odblokoval všechna kontroverzní opatření, která znemožňovala dohodu o fúzi mezi Yahoo a Microsoftem.

 

Právě se děje

Další zprávy