Miliardář Buffett má na investice čich. A krize ho láká

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 10. 2008 14:24
Potíže jsou zajimavou příležitostí pro zkušeného investora
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

New York - Proslulý miliardář a zkušený investor Warren Buffett přesně ví, jak se chopit příležitosti znásobit své jmění. Do investic na americkém trhu se pouští i v době finanční krize a zatím se mu to vyplácí.

Koncem září odkoupila jeho společnost Berkshire Hathaway největší americkou energetickou společnost Constellation Energy Group. Poté investor pokukoval i po části zkrachovalé pojišťovny AIG.

K tomu stihl oznámit, že investuje pět miliard dolarů do investičního gigantu Goldman Sachs, který jako jeden z mála finančních ústavů v USA zatím krachy bank přestál.

V souvislosti s tím se počátkem října objevila informace, podle které prodá americká společnost General Electric (GE) akcie za celkem tři miliardy právě Berskhire Hathaway. Nákup nových akcií GE má přitom organizovat právě Goldman Sachs.

Miliardář, který podporuje ekonomiku USA

Přestože jeden z nejbohatších lidí světa na krizi zatím vydělává, plán na záchranu americké ekonomiky za 700 miliard dolarů podporuje již od samého počátku.

Dokonce se podle agentury Reuters nechal slyšet, že je připraven sepodílet až do výše jednoho procenta na jeho ziscích i ztrátách. "Jestliže mi ministerstvo financí poskytne možnost účastnit se plánu z jednoho procenta, pak to udělám," prohlásil na televizním kanálu CNBC v minulém týdnu.

O nezbytnosti realizovat tento plán je přesvědčen. Nejde podle něj prý jen o záchranu Wall Street, ale celé americké ekonomiky

Bude Buffett příštím ministrem?

Současné kroky amerického ministra financí Henryho Paulsona Buffett plně schvaluje. Někteří by ho ale raději viděli na Paulsonově místě.

Jak napsala agentura Reuters, republikánský prezident John McCain prohlásil, že by jedním z jeho případných ministrů mohl být právě Buffet.

"Myslím, že by to měl být někdo, koho Američané znají, kdo vzbuzuje důvěru a je na něj spolehnutí," řekl McCain v rozhovoru.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy