Microsoft v Kongresu: spojení Yahoo-Google ničí trh

Redakce EKO, Reuters
17. 7. 2008 15:05
Spojení porušuje antimonopolní zákon
Microsoft boj o Yahoo nevzdává.
Microsoft boj o Yahoo nevzdává. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Softwarový gigant Microsoft se obrátil na Kongres kvůli plánované dohodě mezi Yahoo a Googlem.

Člen Microsoftu Brad Smith na úterní tiskové konferenci totiž prohlásil, že dohoda obou stran poškozuje trh a je v rozporu s antimonopolním zákonem.

Google získá monopol

"Nikdy dříve v historii nedošlo k tomu, aby společnost kontrolovala 90 procent reklamy v jednom médiu," prohlásil. "Pokud vyhledávání je vstupní bránou internetu, pak se z Googlu stane vstupní bránu k informacím.

Společnost Yahoo se dohodla s konkurenčním Googlem, že se jeho reklamy začnou objevovat vedle některých výsledků hledání v Yahoo.

Kontextové reklamy Google by při hledání měli vidět uživatelé Yahoo v USA a Kanadě, smlouva byla sepsána na tři roky s případnou opcí.

Yahoo odhaduje, že dohoda s internetovým soupeřem může každý rok znamenat zvýšení tržeb o 800 milionů dolarů.

Microsoft bojuje dál

Microsoft se ale nechce Yahoo vzdát bez boje. O víkendu předložil spolu s investorem Carlem Icahnem novou nabídku na převzetí. Podle Yahoo ale obsahovala nepřípustné podmínky jako výměnu celého vedení firmy, s čímž firma nepočítala.

"Tato zvláštní a oportunistická aliance Microsoftu a Carla Icahna se vůbec nezajímá o zájmy podílníků Yahoo," prohlásil předseda správní rady Yahoo Roy Bostock a ukončil tak debaty o prodeji Yahoo.

Microsoft usiluje o převzetí Yahoo již více než půl roku.

Zaplatit za firmu chtěl 47,5 miliardy dolarů. Na začátku května ale kvůli neshodám s managementem vyhledavače jednání ukončil. Oznámil tehdy, že jednání okamžitě obnoví, pokud bude mít Yahoo po valné hromadě na začátku srpna nový management.

 

Právě se děje

Další zprávy