Microsoft s komisí prohrává. Soud firmu odmítl

Dušan Klimeš
17. 9. 2007 15:50
Rekordní pokuta pro Microsoft platí

Lucemburk - Ostře sledovaný spor mezi firmou Microsoft a Evropskou komisí zná vítěze.

Soud první instance v Lucemburku odmítl všechny námitky společnosti Microsoft a dal za pravdu Evropské komisi, která potrestala firmu za zneužití monopolního postavení rekordní pokutou.

Největší softwarová firma světa, americký Microsoft, se k soudu odvolala proti rozhodnutí Evropské komise, že zneužívá dominantní postavení na trhu.

Za to dostali Američané rekordní pokutu, a to 497 milionů eur. To je v přepočtu téměř čtrnáct miliard korun.

Zpomalení inovací?

"Toto rozhodnutí není možné zjednodušit jen na potvrzení uložené pokuty nebo výrok o institutu nezávislého zmocněnce, který monitoroval plnění rozhodnutí Komise. Toto rozhodnutí významě ovlivní další vývoj technologického sektoru v Evropské unii a bude mít dopad i na jiné sektory, pro které je klíčová inovace a ochrana investic do výzkumu a vývoje," uvádí partnerka právní kanceléře kines Jana Böhmová, která se sporu firmy s EU účastnila.

"Lucemburský soud potvrdil možnost Evropské komise ukládat výrobcům softwaru, aby poskytli svým konkurentům licenci k využití jimi nově vytvořených aplikací. Takováto povinná licence může odradit společnosti od vývoje nových a lepších aplikací a technologií," dodává.

Foto: Aktuálně.cz

Ovšem spor úřadu s firmou se vede již celé tři roky. Komisi se nelíbí, že Microsoft, přestože prodává operační systém Windows, implementuje do něj i další součásti, jako je multimediální přehrávač.

Tím významně omezuje šance konkurentů prorazit s vlastními produkty. K tomu je Microsoft údajně skoupý na sdílení technických údajů a zdrojových kódů ke svým operačním systémům.

Majiteli firmy Billu Gatesovi přibudou další starosti
Majiteli firmy Billu Gatesovi přibudou další starosti | Foto: Reuters

Přitom ostatní výrobci software tvrdí, že právě ty potřebují  k tomu, aby mohli správně nastavit své programy.

Tvrdě proti tvůrcům Windows

A tak komise po měsících šetření vydala jasné stanovisko: Microsoft musí sdílet informace se svými rivaly a zákazníkům dát na výběr, zda chtějí koupit Windows již se zabudovaným Media Playerem, či bez něj.

Navíc loni komisaři dali firmě pokutu 280,5 milionu eur jako penále za to, že šest měsíců po stanoveném datu nedokázala vyhovět požadavkům Bruselu.

Jak byla firma pokutována: Microsoft dostal pokutu i v Evropě

Microsoft se ovšem odvolal k soudu, kde chtěl změnit nejen rozhodnutí o zneužívání dominantního postavení, ale i snížit či odpustit pokutu.

Další žaloby čekají?

Podle analytiků jde o průlomové rozhodnutí. Potvrzuje totiž, že Evropská komise má v rámci EU velmi silnou pravomoc co se týče antimonopolního práva a že pokuty za zneužívání dominace mohou dosahovat astronomických výší.

Navíc může Microsoft čekat další případy, ve kterých se Brusel bude snažit bránit své občany. A nejen Brusel. Nyní se zřejmě do žalob pustí i konkurenti, kteří doteď nenašli odvahu se Microsoftu vzepřít.

 

Právě se děje

Další zprávy