Microsoft: EU ovlivňuje trh

ČTK
26. 4. 2006 16:24
Lucemburk - Právník zastupující americkou softwarovou firmu Microsoft dnes u soudu zpochybnil dva roky staré výsledky šetření Evropské komise a obvinil ji ze zasahování do tržního mechanismu.

Evropský soud první instance projednává již třetí den odvolání americké firmy proti
rozhodnutí komise, podle níž podnik zneužil dominantní pozice na trhu.

Právník Microsoftu Ian Forrester před 13člennou porotou uvedl, že chování Microsoftu bylo zcela v souladu s legislativou. Podle něj je rozhodnutí komise pokusem změnit rozložení tržních sil trvalým znevýhodněním lídra trhu.

Komise v roce 2004 dospěla k závěru, že Microsoft porušil protimonopolní legislativu unie. Udělila mu proto pokutu 497 milionů eur a nařídila změnit obchodní praktiky.

Pozornost pak loni upoutal závěr komise, že Microsoft neposkytl potřebné informace o práci skupinových serverů svým rivalům. Komise po Microsoftu požaduje, aby zajistil takzvanou interoperabilitu.

Microsoft podle komise musí konkurentům informace zpřístupnit, aby jejich programy mohly pracovat se servery s jeho operačním systémem stejně tak jako osobní počítače s programy Windows.

Forrester uvedl, že sama legislativa je dost silná na to, aby nález komise rozbila a interoperabilita podle něj není takový problém, jaký z něj komise dělá.

Právník dodal, že komise chce po Microsoftu, aby odkryl své důvěrné a chráněné informace, zatímco v předchozích případech byly licence vynuceny u dat známých. Jako příklad právník uvedl dveře automobilů Volvo.

Slyšení u Evropského soudu první instance končí tento pátek, předpokládá se ale, že bude trvat měsíce, než soud dospěje k rozhodnutí.

Verdikt v neprospěch komise, která je protimonopolním dozorem v unii, by její pozici oslabil a Microsoftu by povolil ty obchodní praktiky, díky nimž se dostal do domácností a podniků po celém světě, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy