Microsoft dostal pokutu za nedodržení slibu zákazníkům

ČTK ČTK
6. 3. 2013 14:20
Firma podle Evropské komise výrazně porušila pravidla hospodářské soutěže
Steve Ballmer na veletrhu CES 2012
Steve Ballmer na veletrhu CES 2012 | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise uložila americké softwarové společnosti Microsoft pokutu 561 milionů eur (14,3 miliardy korun) kvůli tomu, že neposkytla uživatelům požadovanou možnost výběru internetového prohlížeče v operačním systému Windows. V Bruselu to oznámil evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Pokuta je čtvrtá nejvyšší udělená Evropskou komisí jednotlivé firmě za porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle Almunii má mít sankce za "velmi závažné porušení pravidel" i odstrašovací účinek.

Evropská komise již loni v říjnu Microsoft obvinila, že nedodržoval slib, podle kterého měl evropským zákazníkům nabízet kromě svého prohlížeče Internet Explorer i konkurenční produkty. Díky tomuto slibu se Microsoft v roce 2009 vyhnul pokutě od komise, která může činit až deset procent jeho ročních tržeb.

Podle komise Microsoft slib neplnil od února 2011 do července 2012 u systému Windows 7. Celkem 15 milionů evropských uživatelů tak nemělo slibovanou nabídku i konkurenčních prohlížečů.

Microsoft tvrdí, že důvodem byly technické problémy a že již zavedl přísnější kontrolu, která by měla předejít opakování těchto potíží.

Almunia zdůraznil, že slib Microsoftu byl právně závazný. "Nedodržení takového slibu je velmi vážným porušením pravidel a musí být podle toho potrestáno," řekl.

Revoluce ve vašem počítači. Nové Windows s dlaždicemi:

Je to poprvé, co komise potrestala nějakou firmu za nedodržení takového závazku. "Chceme také odradit další společnosti před případným dalším porušením právně závazných slibů," řekl Almunia.

Čtvrtá nejvyšší sankce

Sankce je čtvrtá nejvyšší od Evropské komise pro jednotlivou firmu, dosud nejvyšší pokutu za porušování antimonopolních pravidel komise v květnu 2009 uložila americkému výrobci počítačových čipů Intel. Ten poskytoval výrobcům počítačů slevy za to, že omezovali používání čipů konkurenčního výrobce Advanced Micro Devices.

Evropský komisař řekl, že Microsoft nebyl potrestán nejvyšší možnou pokutou proto, že spolupracoval s Evropskou komisí a poskytl jí informace, které jí umožnily celou věc efektivně vyšetřit. Komise mohla Microsoftu vyměřit pokutu až 7,3 miliardy dolarů (144 miliard korun), tedy deset procent příjmů z roku 2012.

Dnes vyměřená pokuta není zdaleka největší, jaký komise vyměřila za porušování pravidel hospodářské soutěže. Výrobce čipů Intel byl v roce 2009 potrestán částkou 1,06 miliardy eur (tehdy asi 27 miliard korun) .

Nicméně Microsoft již od Evropské komise dostal v minulosti za různá porušení pravidel hospodářské soutěže víc pokut. Jejich výše i s dnešním trestem dosáhla 2,16 miliardy eur (55 miliard korun).

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Společnost ale zaznamenala pokles na evropském trhu internetových prohlížečů. Její podíl se letos v lednu oproti roku 2008 snížil asi na polovičních 24 procent. Podle analýzy firmy StatCounter má prohlížeč Chrome od firmy Google podíl 39 procent a prohlížeč Mozilla 29 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy