Michelin zdražuje pneumatiky. Kvůli ropě

ČTK, eko
11. 8. 2006 14:27
Paříž - Největší výrobce pneumatik na světě zvýší od října ceny pneumatik pro osobní i nákladní automobily o šest až osm procent kvůli pokračujícímu růstu cen surovin.

Zdražení tak znamená, že například motorista, který bude chtít do pneumatik Michelin obout svoji octavii, bude muset zaplatit minimálně o čtyři sta koun víc.

Společnost Michelin minulý měsíc snížila odhad letošní marže poté, co se její čistý zisk v prvním pololetí propadl o 29 procent.

Firma rovněž zvýšila odhad negativního dopadu vyšších cen surovin na celoroční zisk na 800 milionů eur z předchozích 540 milionů, píše agentura AP.

Výrobci pneumatik se v poslední době potýkají se stagnující poptávkou a stoupajícími náklady na klíčové suroviny, jako jsou guma a ocel.

Michelin dominuje světovému trhu s pneumatikami spolu s japonským konkurentem Bridgestone a americkým rivalem Goodyear Tire & Rubber. Soustřeďuje se hlavně na pneumatiky vysoké kvality. Ve světě zaměstnává 130 tisíc lidí.

Gumárenský průmysl je tak dalším oborem, který se musí vyrovnat s rostoucí cenou ropy. Již nyní letecké společnosti zvyšují své palivové příplatky a u benzínových pump musí řidiči sáhnout hlouběji do kapsy.

 

Právě se děje

Další zprávy