Michelin je mrtev, utopil se v moři

Red Eko, ČTK
26. 5. 2006 22:34
Paříž - Přední světový výrobce pneumatik Michelin včera tragicky přišel o svého šéfa. Edouard Michelin se utopil při lodním neštěstí u Bretaně.

K tragické nehodě došlo u ostrova Ile de Seine při západním pobřeží Francie. Michelin se dopoledne vydal na lodi rybařit a za dosud nevyjasněných okolností ztroskotal.

"Nikdo nic neviděl ani neslyšel. Moře bylo klidné, ale byla hustá mlha," řekl agentuře AFP mluvčí námořní prefektury.

Dvaačtyřicetiletý Edouard Michelin vedl francouzského výrobce pneumatik spolu s Michelem Rollierem. Firma si při oznámení Michelinovy smrti pospíšila s ujištěním, že Rollier zajistí kontinuitu jejího řízení.

Na úmrtí Michelina okamžitě reagovali francouzští politici i kolegové z byznysu. Ministr vnitra Nicoalas Sarkozy prohlásil, že Michelin byl jedním z nejlepších francouzských manažerů. "Francouzský svět podnikání přišel o jednu ze svých vycházejících hvězd," uvedl doslova Sarkozy.

Odvážný šéf

Edouard Michelin nastoupil do rodinné firmy v roce 1985. Ještě než v roce 1999 nahradil v čele podniku otce Francois, prošel si celou řadu pozicí.

Po nástupu do ředitelské funkce se rozhodl kvůli udržení konkurenceschopnosti firmy pro její restrukturalizaci a propuštění sedmi a půl tisíce zaměstnanců. Ačkoli ho za to tehdy kritizoval dokonce premiér Lionel Jospin, Michelin své nepopulární rozhodnutí ustál.

Firma Michelin byla založena v roce 1889 a patří k nejprestižnějším francouzským značkám. Dominuje světovému trhu s pneumatikami spolu s japonským konkurentem Bridgestone a americkým rivalem Goodyear Tire & Rubber.

Společnost loni zvýšila zisk o 36 procent na 889 milionů eur, protože zdražení pneumatik a snížení nákladů kompenzovalo nárůst cen surovin a nižší objem prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy