Merkelová chce udržet jaderné elektrárny v chodu déle

Radek Pecák Radek Pecák
30. 8. 2010 9:53
Ministerstvo životního prostředí chce ale nad reaktory vybudovat kryt proti teroristům
Foto: Reuters

Berlín - Zřejmě až do roku 2040 bude v Německu fungovat přinejmenším jedna jaderná elektrárna. Už i německá kancléřka Angela Merkelová se totiž pro agenturu DPA vyslovila pro prodloužení doby využívání jaderných elektráren v zemi o deset až 15 let od doby, kdy měla vypršet jejich životnost.

"Prodloužení o deset až 15 let je z odborného hlediska rozumné," řekla Merkelová. Reagovala tak na závěry odborného posudku k různým scénářům dalšího vývoje energetiky. "Musím ale jako šéfka vlády dbát na to, aby se bezpečnost stala nejvyšším principem jaderné energetiky," zdůraznila.

Následovat bude éra obnovitelných energií

Už z přehledu předložených energetických scénářů podle ní vyplývá, že "jak z hlediska jistoty dodávek, tak ceny proudu a v neposlední řadě i plnění cílů ochrany klimatu je jaderná energie žádoucí jako přemosťovací," řekla. "Dospějeme tak k období obnovitelných energií," dodala.

Kromě Merkelové se již pro prodloužení doby fungování jaderných elektráren vyslovil i vicekancléř, šéf koaličních liberálů (FDP) Guido Westerwelle.

Možné je prodloužení životnosti jen části

Otázkou ovšem je, zda vláda nakonec se svým záměrem uspěje ve Spolkové radě. Tam totiž nemá v současné době většinu. Možný je také scénář, že životnost bude prodloužena jen části jaderným elektrárnám.

Ministerstvo životního prostředí totiž požaduje, aby reaktory elektráren, jejichž funkce bude prodloužena, byly chráněny dobudovanou železobetonovou obálkou proti teroristickému útoku ze vzduchu, především proti pádu velkých letadel. U nejstarších elektráren by se taková dostavba podle DPA už nevyplatila.

Vláda má o nové koncepci energetiky rozhodnout 28. září. Chce změnit usnesení dřívější vlády sociálních demokratů a Zelených, která se v roce 2000 dohodla se zástupci průmyslu na 32leté lhůtě životnosti jednotlivých jaderných reaktorů od doby jejich uvedení do provozu. Poslední jaderná elektrárna v Německu by tak měla být odpojena ze sítě už roku 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy