Měnový fond zachraňuje Ukrajinu, půjčí 16 miliard USD

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
26. 10. 2008 20:27
Úvěr je podmíněn reformami na Ukrajině
Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn
Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn | Foto: Reuters

Washington - Ukrajina se stane další zemí, které kvůli probíhající světové finanční krizi hodí záchranné lano Mezinárodní měnový fond.

Vláda v Kyjevě a vedení fondu oznámily, že se v zásadě dohodly na půjčce ve výši 16,5 miliardy dolarů. Dohoda ještě podléhá schválení ukrajinského parlamentu a výkonného výboru MMF.

Úvěr bude Kyjevu poskytnut na dva roky a má zmírnit dopady světové finanční krize na ukrajinskou ekonomiku. Poskytnutí pomoci je podmíněno přijetím některých reformních kroků ze strany Ukrajiny. Tamní vláda musí přijmout vyrovnaný rozpočet a reformovat svůj bankovní sektor.

Měnový fond žádá také legislativní změny a očekává rychlou akci ukrajinského parlamentu. To však bude poměrně komplikované splnit. Na Ukrajině se před několika týdny rozpadla vláda a prezident Juščenko se rozhodl rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby. Ty by se měly konat v prosinci.

Dohoda s Ukrajinou je druhou tohoto druhu. Již v pátek byla oznámena pomoc měnového fondu Islandu, a to ve výši více než dvou miliard dolarů. MMF dále vyjednává s Maďarskem, které by také mělo dostat pomoc od světové finanční instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy