Měnové války se vracejí, varuje ruská centrální banka

ČTK ČTK
13. 2. 2013 10:15
Podpora růstu jednostranným oslabením měny je slepá ulička, řekl člen představenstva
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Moskva - Ruská centrální banka vyzvala ke společnému postupu při zajištění vyrovnaného růstu globální ekonomiky. První místopředseda rady centrální banky Alexej Uljukajev řekl, že jednotlivé země by se měly vyvarovat protekcionismu a nesnažit se zajistit si lepší pozici na trhu prostřednictvím devalvace svých měn.

Ruská centrální banka bude na konci tohoto týdne hostit schůzku představitelů největších ekonomik světa G20.

Uljukajev také řekl, že podporuje text, který k měnové politice v úterý vydala skupina nejvyspělejších zemí světa G7. Její členové v textu potvrdili, že se hlásí k závazku podporovat tržní utváření směnných kurzů. Odmítli tak snahu o umělé zásahy, která se v posledních dnech objevila v souvislosti s návrhem Francie, aby si eurozóna stanovila střednědobý kurz eura.

Novou vlnu válek hrozí rozpoutat Japonsko

"My ten názor sdílíme," řekl Uljukajev k obsahu textu G7. "My jsme už víckrát řekli, že v moderním a globálně propojeném světě jsou jednostranné kroky kontraproduktivní. Opatření na podporu domácí poptávky a zvýšení domácí konkurenceschopnosti prostřednictvím snížení kurzu národní měny samozřejmě mohou na chvíli pomoci, ale opravdu jen na chvíli," řekl bankéř na okraj konference v Moskvě.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G20 budou v pátek a v sobotu jednat v Moskvě. Sejdou se v atmosféře slov o měnových válkách, což je fenomén, o němž se začalo hovořit už v roce 2010 a který se teď dostává znovu do popředí. Výrazně k tomu přispěly kroky nové japonské vlády, která si dala za cíl výrazně oslabit kurz jenu, aby podpořila ekonomiku.

Uljukajev už v lednu kroky japonské vlády kritizoval a měnovou politiku Japonska označil za protekcionistickou. Tyto názory dnes zopakoval, jen s tou změnou, že přímo nezmínil Japonsko. Uljukajev je v centrální bance zodpovědný za správu ruských devizových rezerv, které jsou čtvrté největší na světě a přesahují půl bilionu dolarů (asi 9,4 bilionu Kč).

Skupinu G7 tvoří USA, Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Francie a Itálie. Je součástí širšího fóra G20, do něhož patří všechny velké země, včetně Ruska, Číny, Brazílie nebo Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy