Méně riskujte a snižte si odměny, vzkazuje G20 bankéřům

Reuters Reuters, Veronika Šmausová
25. 9. 2009 20:20
Za světovou krizi prý mohou hlavně neopatrní bankéři
Foto: Reuters

Pittsburgh - Představitelé ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G20) se na summitu v Pittsburghu dohodli na společném postupu při regulaci riskantního chování bank. Jedním z kroků bude i snížení odměn pro bankéře.

Právě rizikové chování bank podle představitelů nejbohatších států světa přispělo ke vzniku světové ekonomické krize. Ta podle G20 vedla k těžkým ztrátám a finančním injekcím z veřejných rozpočtů do soukromého sektoru.

Vedle snížení odměn bankéřům má být dalším společným krokem sjednocení regulačních opatření bank do roku 2012.

Státy hodlají prosazovat mnohem přísnější pravidla, například co se týče bankovních kapitálových rezerv. Pravidla pro rezervy na krytí ztrát mají být hotova do konce roku 2010 a v příštích dvou letech se mají po etapách začít uplatňovat.

Banky by se měly zaměřit na dlouhotrvající vytváření hodnot namísto podstupování nestřídmých rizik, stojí dále v závěrečném dokumentu.

V něm skupina G20 klade důraz na dohodu o vytvoření nové rovnováhy světového hospodářství, na fiskální zodpovědnost a strukturální reformy.

Skupina G20 sdružuje Evropskou unii a 19 zemí světa a představuje zhruba 90 procent výkonu světového hospodářství. Kvůli finanční krizi výrazně vzrostl její vliv oproti skupině G8, neboť jsou v ní zastoupeny i rozvojové země jako Brazílie, Čína a Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy