Mechanici Boeingu spustili stávku, může stát miliardy

alt, Reuters
6. 9. 2008 18:00
Modelu 787 hrozí další zpoždění
Výroba Boeingu 787
Výroba Boeingu 787 | Foto: Reuters

New York - Neomezenou stávku dnes zahájilo 27 tisíc mechaniků ve společnosti Boeing. To je polovina všech zaměstnanců divize dopravních letounů. Práci zastavili o půlnoci místního času, kdy jim vypršela dosavadní tříletá kolektivní smlouva.

Novou nabídku od firmy odbory odmítly už ve středu, vyjednávači se ale ještě dva dny pokoušeli stávku odvrátit.

"Může to být několik dní, nebo tři měsíce. Záleží na firmě, kdy chce, aby se vrátili do práce," řekl agentuře Reuters jeden z odborářů. Každý den stávky znamená pro Boeing ušlé tržby ve výši 100 milionů dolarů, odhadují analytici.

Část provozů udrží v chodu zaměstnanci, kteří jsou členy jiných nebo žádných odborů. Výroba v továrnách v Everettu a Rentonu ve státě Washington se ale zastaví.

To znamená další zdržení dodávek nového Boeingu 787. Společnost už připustila, že by v případě delší stávky nemusela stihnout dostat "Dreamliner" do vzduchu ještě letos. Původně měl stroj poprvé vzlétnout už loni, problémy ve výrobě jej ale zpozdily.

Zastaví se i výroba ostatních modelů. Důvod je prostý: aerolinky by letadlům vyrobeným jinými než obvyklými mechaniky nevěřily.

Stávka je za posledních 20 let čtvrtá, v roce 1995 se protáhla dokonce na 69 dní. "Rozmáchli se baseballovou pálkou proti včelímu roji a dostali žihadlo. Neuvědomili si, jak jsme silní," řekl dnes další stávkující mechanik.

Boeing loni vydělal celkem 4,1 miliardy dolarů. Jeho kniha objednávek je teď rekordně tlustá: celkem má od aerolinek požadavky na stroje za 275 miliard dolarů.

Čtěte dále:
Boeing nestihne dodat Dreamliner. Napodobí Airbus?
Boeing útočí na Airbus. Tvrdí, že USA ušetří 44 miliard

 

Právě se děje

Další zprávy