McDonald´s dál zeštíhluje, zbavil se zlých tuků

Redakce EKO
23. 5. 2008 13:00
Nový olej sníží podíl mastných kyselin

New York - Americký McDonald's se rozloučil s trans-mastnými kyselinami ve fritovacím oleji. Lidem nabízí zdravější stravu.

McDonald's v USA a Kanadě nahradil doposud používaný řepkový a slunečnicový olej směsí vysoce olejnatých slunečnicových a sojových olejů. Řada produktů bude zcela bez mastných kyselin, tvrdí vedení.

Zdravější olej hledal McDonald´s léta

Největší fastfoodový řetězec na světě Mc Donald´s pracuje na zlepšení výživových hodnot používaného oleje od počátku 90. let.

McDonald´s a výživa
Autor fotografie: Reuters

McDonald´s a výživa

"Současně s našimi dodavateli usilujeme o to, aby používané suroviny byly dostupné v dostatečném množství a splňovaly ty nejnáročnější standardy kvality a bezpečnosti," stojí v prohlášení McDonald´s.

Ambiciózní plán se však o několik let protáhl. V roce 2003 dokonce jedna obézní Američanka společnost zažalovala za to, že ke snížení trans-tuků ve výrobcích mělo podle prohlášení vedení dojít už v roce 2001. Nestalo se a hranolky se nadále fritovaly v nezdravém oleji.

Změna tak přichází až letos. McDonald's bude zavádět nový olej do svých provozoven postupně a do konce roku by měl být samozřejmostí všude.

Evropské hranolky jsou zdravější

Když před dvěma lety dánští lékaři testovali množství nebezpečných tuků ve smaženém kuřecím mase a hranolkách prodávaných u McDonald's zjistili, že v New Yorku škodí zdraví více než ty, které se prodávají v Evropě.

Hranolky bez trans tuků přichází.
Hranolky bez trans tuků přichází. | Foto: Reuters

Podle studie publikované v odborném lékařském časopise New England Journal of Medicine v roce 2006 se množství škodlivých tuků známých jako "trans tuky", které jsou obsaženy ve smaženém jídle z prodejen McDonald's a KFC, různí.

Jídlo se testovalo ve 20 zemích. V Dánsku byly naměřené hodnoty nejmenší - jeden gram, oproti tomu například v New York City to bylo gramů deset.

A byl to právě New York, který ve všech zařízeních veřejného stravování zakázal v témže roce pokrmy připravované za použití tuků obsahujících trans mastné kyseliny způsobující srdeční onemocnění.

 

Právě se děje

Další zprávy