Mauritánie začíná těžit ropu

Michal Najman
17. 2. 2006 14:00
Nouakchott - Do barelů australské společnosti Woodside Petroleum dnes začnou proudit první litry mauritánského černého zlata.

Jedna z nejchudších zemí světa doufá, že si vylepší státní rozpočet. Ropa se zde začíná těžit vůbec poprvé v historii.

"I přes problémy s dojednáním detailů smlouvy a technické obtíže se nám dnes podaří začít těžit ropu," potvrdilo deníku Aktuálně vedení společnosti Woodside z hlavního města Mauritánie Nouakchott.

Tato nová rafinérie by v plném provozu měla produkovat 27 milionů barelů ropy ročně, čímž by zvýšila roční produkci společnosti na 103 milionů barelů.

Se začátkem těžby má společnost několik problémů. V Mauritánii se v srpnu minulého roku ujala vlády junta vedená plukovníkem Ely Ould Mohamed Vallem. Tomu se nelíbí podmínky dojednané předchozí vládou, protože je považuje za nevýhodné pro svou zemi.

Ze smlouvy se snaží vyjmout dodatky, které snižují výnosy plynoucí mauritánské vládě. Dodatky ke čtyřem kontraktům obsahují snížení vládního podílu na výnosech, snížení daní a zrušení bankovních záruk. I přes měsíční intenzivní vyjednávání nechce ani jedna strana ustoupit.

Účet pro ropu

Mauritánská vláda založí speciální státní bankovní účet, na který poplynou všechny výnosy z těžby ropy. Tento účet má zabránit korupci a zaručit transparentnost v ropném sektoru.

"Veškerý výnos z ropy bude využit výhradně jako příjem státního rozpočtu," řekl ministr Cheikh Ould Ebbe agentuře AP.

Proč speciální účet? Mauritánská vláda se chce vyhnout problémům, které minulý měsíc postihly Čad. Parlament této africké země změnil legislativu. Nyní může vláda použít příjmy z ropy na cokoliv, nejen na předem schválené účely. Mezi ně měl patřit hlavně boj s chudobou.

To se však nelíbilo Světové bance, která v reakci na to snížila půjčky Čadu o 103 milionů eur a zablokovala jejich londýnský účet u Citibank. To znemožňuje Čadu jakkoliv manipulovat se svými ropnými prostředky.

V Mauritánii žije 3,1 milionu obyvatel, z nichž 88 procent má příjem nižší než jeden dolar denně.

 

Právě se děje

Další zprávy