Mattel stahuje nebezpečné hračky. Také z Česka

čtk
14. 8. 2007 21:41
Jde o sady Polly Pocket a figurky Batmana

Chicago/Praha - Americký výrobce hraček Mattel stahuje kvůli možnému nebezpečí z prodeje další miliony hraček vyrobených v Číně.

Několik tisíc hraček, které mají malé magnety, jež by mohly vypadnout a děti by je následně mohly spolknout, se prodalo také v Česku. Lidé, kteří si je koupili, budou moci výrobky firmě vrátit a dostanou zpět peníze.

Mattel stahuje také hračky nabarvené nebezpečným olovnatým nátěrem. Už na počátku měsíce firma stáhla 1,5 milionu čínských hraček prodávaných divizí Fisher-Price kvůli podezření, že by mohly obsahovat příliš mnoho olova. Tehdy se problém Česka netýkal. 

Pozor na Polly Pocket

Mattel stáhne na celém světě z prodeje celkem 18,2 milionu hraček s magnety, jako jsou sady Polly Pocket či figurky Batmana. 

Mluvčí českého Mattelu Marie Kadlecová dnes ČTK řekla, že v Česku bude Mattel stahovat 12 druhů hraček Polly Pocket. "Na českém trhu jich bylo prodáno zhruba 25.000 kusů," uvedla Kadlecová, podle které se tyto hračky prodávaly především v letech 2005 až 2006, takže na pultech českých obchodů jich nyní zřejmě bude už minimální množství.

Mattel nyní v Česku chystá informační kampaň, pomocí níž zákazníky upozorní na to, že mohou tyto hračky vrátit a od společnosti dostanou peníze zpět. "Cena těchto hraček se pohybovala od 200 do 1400 korun," podotkla Kadlecová.

Předsedkyně Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) Nancy Nordová na tiskové konferenci uvedla, že zatím není znám žádný případ, že by se nějaké dítě kvůli hračkám zranilo.

Akcie šly dolů

Akcie Mattelu reagovaly na zprávu poklesem. Kolem poledne na burze v New Yorku ztratily až šest procent.

Několik dní po oznámení, že hračky firmy Fisher-Price vyrobené v Číně mohou být závadné, zakázala čínská vláda místnímu výrobci hraček Lee Der Industrial dočasně vývoz. Spolumajitel a šéf firmy Čang Šu-chung pak o víkendu spáchal sebevraždu.

Zpráva je další ranou pro hračkářský průmysl. V Číně se ročně vyrobí více než 80 procent všech hraček, které se na světě prodají. Kvůli rostoucím problémům s bezpečností vznikají obavy, že prodejci budou odmítat prodej hraček vyrobených v Číně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy