Mattel čelí krizi, domeček pro Barbie obsahuje olovo

dkl
5. 9. 2007 16:30
Firma potřetí stahuje hračky z Číny
I tato hračka musela zmizet z pultů
I tato hračka musela zmizet z pultů | Foto: Ondřej Besperát

New York - Pověst Mattelu utrpěla další významnou trhlinu. Potřetí za poslední měsíc musela firma oznámit stažení své hračky z trhu.

Tentokrát jde o řadu hraček, které se kupují k panence Barbie, například o plastové domy. Dle informací společnosti jde až o 800 tisíc kusů.

Mattel se již tradičně omluvil. Přesto za touto omluvou zůstává nejistota, protože po nedávných problémem firma ohlásila radikální zpřísnění kontrol a testů.

"Jsme otevření a čestní v tom, že zákazníkům říkáme vše, co se kolem čínských hraček děje," říká pro BBC Brian Stockton, vrcholový manažer Mattelu.

Foto: Mattel

"Věříme, že nás zákazníci budou soudit podle toho, jak situaci řešíme, a ne dle toho, že někteří naši subdodavatelé odvedli špatnou práci," dodává.

Hračkářství v krizi

Minulý měsíc musel Mattel stáhnout z trhu a svolat k vrácení přes dvacet milionů hraček. Šlo o figurky, plyšáky a plastové hračky. Problém byl vesměs stejný: nadměrný obsah olova, který může být dětem nebezpečný.

Ovšem krizí prochází celý americký hračkářský trh.

Minulý týden museli i další dva konkurenti s politováním oznámit, že jejich hračky vyráběné v Číně jsou škodlivé a nebezpečné. Šlo o maloobchodní řetězec Toys ´R´ Us a SpongeBob SquarePants.

K nejnovějšímu problému se Čína nevyjádřila, již dříve ale na svoji obranu uvedla, že jsou ročně vyrobeny miliardy kvalitních výrobků a že uvedené hračky představují jen malé procento.

 

Právě se děje

Další zprávy