Martina Romana zvolili do představenstva maďarského MOL

Ekonomika Ekonomika
29. 4. 2010 20:58
Šéf ČEZu nebude zastávat výkonnou pozici
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Martin Roman, šéf ČEZu, se dnes stal členem představenstva maďarského ropného gigantu MOL. Podle mluvčího české společnosti Ladislava Kříže nebude zastávat výkonnou pozici.

Obě firmy spolupracují od roku 2007, kdy se MOL bránil převzetí rakouskou rafinerskou firmou OMV. ČEZ poté koupil 7,7 milionu akcií MOL za 11 miliard korun.

S Romanem jako členem představenstva chce MOL využít jeho zkušenosti s energetikou ve střední a východní Evropě, uvedl Kříž. "Společnost MOL požádala Martina Romana, aby se stal neexekutivním členem jejího Board of Directors," dodal podle ČTK.

ČEZ už v neděli informoval, že nabídka, kterou Roman od MOLu dostal, "reflektuje význam společných projektů mezi MOL a ČEZ na stavbu paroplynových elektráren i zájem MOL využít zkušeností ČEZ i jeho osobně s energetikou ve střední a východní Evropě."

MOL Hungarian Oil and Gas Company se zabývá těžbou ropy a zemního plynu.

Až do roku 1996 byla státním podnikem, nyní je majoritním akcionářem ruský Surgutněftěgaz, který vlastní přes 21 procent akcií. V Surgutněftěgazu má významný vliv ruský stát; zahraniční tisk dříve spekuloval, že důležitý balík akcií drží přímo Vladimir Putin.

Hned za ním je co do velikosti podílu právě ČEZ disponující 7,3 procenty a společnost OmanOil Limited se sedmi procenty. Součástí MOL je například slovenský Slovnaft, který působí i v Česku.

Loni MOL vydělal po zdanění v přepočtu 10 miliard korun. ČEZ naproti tomu vykázal pětkrát vyšší čistý zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy