Mánie kolem iPhonů pokračuje. Hlásí se i konkurence

Redakce EKO
19. 7. 2008 16:00
Nový iPhone 3G není bez chyb Uvnitř: Video
Nový iPhone od společnosti Apple
Nový iPhone od společnosti Apple | Foto: Reuters

New York/Praha - Nový telefon Apple iPhone 3G si během prvních tří dnů prodeje odnesl domů více než milion zákazníků ze všech koutů světa. iPhonemánii provází nadšení i pochyby počítačových expertů.

Problémy se objevily hned první den prodeje. Síť nestíhala nápor nových vlastníků nejmodernější telekomunikační hračky a některé iPhone 3G nemohly volat ani přijímat hovory.

Kolabovaly také servery iTunes App store, ze kterých lidé stáhli více než deset milionů aplikací. Kvůli přetížení systému si někteří mohli telefon aktivovat až po několika hodinách čekání. Jako by nestačilo šílenství před prodejnou.

iPhone 3G vyprodán

Ve stovce maloobchodů byl iPhone 3G kompletně vyprodán, stejně jako se vyprázdnily zásoby providera AT&T.

"Trvalo 74 dnů, než se první verze iPhonu přehoupla přes milion prodaných kusů. 3G verze to zvládla během pouhých tří dnů. Jedná se o skvělý start," chlubil se přesto šéf firmy Apple Steve Jobs.

Experti však upozorňují na nedostatky nového modelu a kritizují vedení Applu.

iPhone má sice integrovaný GPS přijímač, ale chybí mu navigační software. V jeho výbavě najdeme zatím pouze Google Maps. Nadále má fotoaparát s pouhými dvěma megapixely a stále neumí posílat MMS ani natáčet video.

Přestože vedení společnosti mělo v úmyslu zaměřit se i na manažery, na populární Blackberry nestačí.

Nechybí sice podpora synchronizace přes Microsoft Exchange, kdy se e-maily automaticky doručují na telefon a naopak, ale stále je to málo.

Konkurence útočí

Na Apple navíc pomalu útočí konkurence.

LG přišlo s verzí telefonu, který se iPhonu vzdáleně podobá a předčí ho v možnostech fotoaparátu, najdete v něm podporu všech možných datových technologií a umí prohlížet kancelářské formáty souborů.

Podobně je na tom i Samsung, jehož model F490 disponuje dotykovým displejem, výborným fotoaparátem a prací s multimediálními soubory.

 

Právě se děje

Další zprávy