Manažeři ve střední Evropě ztrácí optimismus

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
26. 10. 2011 15:01
Strach mají šéfové firem hlavně z prohloubení dluhové krize eurozóny
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

Praha, Bratislava - Optimismus manažerů ve střední Evropě se ve třetím čtvrtletí snížil. Česká republika není výjimkou. Vyplývá to z výzkumu "CFO Survey", který pro každé čtvrtletí zpracovává společnost Deloitte.

Ze studie vyplývá, že šéfové firem mají strach zejména z prohloubení dluhové krize v Evropě.

Manažeři se nebojí pouze zhoršení na domácím trhu. Za další hrozby označují propouštění, pokles tržeb a investic. Nabírání nových zaměstnanců nyní předpovídá pouze 27 procent českých podniků.

Kromě toho mají vrcholoví manažeři pochmurné vyhlídky i na vývoj v roce 2012. "Tento propad přichází po pěti po sobě následujících nárůstech důvěry v celém regionu," stojí ve studii.

Výhled se zhoršil

Zatím co v minulém čtvrtletí ještě více než polovina oslovených manažerů hleděla do budoucna s nadějí na zlepšení, v následujícím kvartálu tento názor zastávaly pouze čtyři procenta oslovených.

"Firmy jsou konzervativnější. Myslíme, že nálada ještě půjde dolů," říká Patrik Ferko z Deloitte Slovensko.

Právě na Slovensku došlo podle autorů k nejvýraznějšímu posunu směrem k pesimismu. Vzhledem k tomu, že jako jediné z šesti zkoumaných zemí používá společnou evropskou měnu, reaguje na vývoj v eurozóně citlivěji.

V šetření věnovaném střední Evropě Deloitte oslovila 185 podniků v Česku, Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Rumunsku a na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy