Malta a Kypr slaví přijetí eura. Lidé se bojí zdražení

mch
1. 1. 2008 14:05
Státy si do eurozóny slibují růst ekonomiky
Nový rok přinesl podstatnou změnu Maltě. Spolu s Kyprem se přidala k zemím, které používají euro.
Nový rok přinesl podstatnou změnu Maltě. Spolu s Kyprem se přidala k zemím, které používají euro. | Foto: Reuters

Praha - Kromě nového roku dnes Malta a Kypr oslavily přijetí jednotné evropské měny. Od dnešního dne budou obyvatelé obou těchto zemí platit eurem.

Počet zemí, které přijaly jednotnou evropskou měnu, se tak zvýšil na patnáct. Celkově platí eurem na 318 milionů obyvatel.

Oba ostrovy mají silný ekonomický růst a na přijetí eura se už dlouhou dobu připravovaly. Za to si vysloužily i pochvalu Evropské unie.

Země doufají v rostoucí ekonomiku

Malta si od vstupu do eurozóny slibuje, že se více zaměří na služby a špičkovou technologii. "Toto je historický den v naší zemi, a když budeme čelit změnám a využijeme nové příležitosti, které eurozóna nabízí, tak to povede k většímu ekonomickému růstu," řekl agentuře Reuters guvernér centrální banky Malty Michael Bonello.

Kypr věří v to, že vstupem do eurozóny si zajistí větší měnovou stabilitu a také přitáhne nové investory.

Oba dva státy doufají, že jim přijetí eura přinese více turistů. Pro Maltu i pro Kypr je totiž turismus jednou z nejdůležitějších oblastí ekonomiky.

Foto: Evropská komise

Jisté obavy ale stále přetrvávají mezi obyvatelstvem. Lidé se bojí hlavně zvýšení cen.

Na Maltě euro odpovídá 0,4292 maltské liry a na Kypru 0,585274 kyperské libry.

Přijetí eura na Kypru také znovu poukázalo na rozdělení ostrova na dvě části, ke kterému došlo v roce 1974. Následně vznikla Severokyperská turecká republika, kterou uznává pouze Turecko. Severní část není narozdíl od jižní členem EU.

ČR stále nemá pevný termín

Jako první ze skupiny členů, kteří vstoupily do EU v roce 2004, přijalo euro Slovinsko. V roce 2009 by chtělo euro přijmout i Slovensko.

Česká republika termín přijetí neustále oddaluje. Původně měla ČR vstoupit do eurozóny v roce 2010, dnes ale termín není přesně daný. Někteří odborníci tvrdí, že by k tomu mělo dojít v roce 2012 nebo 2013.

EU předsedá Slovinsko

Evropská unie se od nového roku dočkala ještě jedné změny. Předsednictví EU dnešním dnem převzalo po Portugalsku Slovinsko. Poprvé v historii tak stojí v čele EU bývalá komunistická země.

Hlavním cílem Lublaně je ratifikace Lisabonské smlouvy a uklidnění situace na Balkáně, především v Kosovu.

Slovinský ministr zahraničí Dimitrij Rupel uvedl, že bude usilovat o to, aby byla kosovská otázka vyřešena do konce června. EU sice nezávislost Kosova podporuje, jasně se však zatím nevyjádřila.

Slovinsko bude podle vyjádření svých předních politiků rovněž usilovat o urychlení vstupu všech bývalých jugoslávských republik do unie. "Evropa by měla být více aktivní a napomáhat těmto zemím," řekl BBC slovinský státní tajemník pro EU Janez Lenarčič.

Související články:

 

Právě se děje

Další zprávy