Majitele marketů Billa a Penny zasáhl korupční skandál

djl
22. 8. 2008 10:59
Bývalý exmanažer čelí obvinění z přijímání úplatků
Foto: Ondřej Besperát

Kolín nad Rýnem - Majitel diskontních řetězců Billa a Penny čelí "nepříjemným událostem". Bývalý vysoce postavený manažer společnosti je totiž obviněn z toho, že bral úplatky od společnosti Heros provozující platební terminály.

Koncern REWE mimo jiné usiluje o koupi obchodního řetězce Plus v České republice, ten by se poté spojil se společností Penny.

Čtěte více: Spojení diskontů Penny a Plus posoudí Pecinův úřad

Informace o obvinění přinesl německý zpravodajský server Focus.de. Právě podvodné praktiky společnosti Heros již delší dobu vyšetřuje státní zastupitelství v Hannoveru. Až v jeho průběhu odhalilo, že v souvislosti s tím pravděpodobně přijímal exmanažer REWE úplatky.

Protislužby od firmy Heros měl používat bývalý nejmenovaný šéf  "obchodního zastoupení sever" za to, že pomáhal falšovat doklady o příjmech a utajit tak, že na účet REWE nedorazily některé platby vůbec.

Společnosti tak vznikla škoda ve výši 165 milionů eur, což je vůbec nejvyšší, jakou Heros "uštědřil" všem klientům, jež takto dlouhodobě okrádal. Mezi tyto společnosti se řadí i další řetězce jako Lidl a Aldi. Úplatky jejich představitelů však státní zastupitelství - zatím - neodhalilo.

Protikorupční policie již provedla inspekci i v samotné centrále firmy. "Podporujeme vyšetřovatele v plném rozsahu," citoval Focus.de vyjádření nejmenovaného zástupce firmy REWE pro noviny Kölner Stadt-Anzeiger.

Šéf firmy Heros Karl-Heinz Weis si za to odpykává desetiletý trest, ke kterému jej soud odsoudil v květnu letošního roku.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy