Majetek mizí před očima. Brokeři se mění v psychology

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
9. 6. 2010 9:26
Od roku 2008 prožívají akciové trhy situace, z nichž jde strach. Bojí se hlavně drobní investoři.
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987 | Foto: Reuters

New York - Legendární otec individuálního investování Charles Schwab říká, že lidé mají stále strach. "A v dnešní době je pořád čeho se bát, " tvrdí Schwab. Přesto věří, že i dnes je pro drobného investora důležité investovat do akcií. Sám k tomu má důvod - jeho firma je na takových investorech závislá.

George Pennock je jedním z mužů, kteří pro Charlese Schwaba pracují. Po 12 letech praxe v roli konzultanta si myslel, že na akciovém trhu prožil všechno.

6. května zažil společně s ostatními investory něco naprosto nevídaného. Zatímco seděl v kanceláři a telefonoval s jedním ze svých klientů, pozoroval, jak se index Dow Jones propadá o 300, 400 a 900 bodů. Jeho klient sledoval to samé na CNBC.

22 vzkazů na záznamníku

Starší pán v důchodovém věku se ho ptal: "Co se to děje? Můžete to nějak vysvětlit?" Pennock nevěděl jak, jen ho napadlo ukončit hovor a kontaktovat ty lidi, kteří se rozhodli prodat akcie v letech 2008 a 2009. Někteří je prodali na dně a pak se dívali, jak trh vyrostl až 80 procent. Možná to pro ně bude příležitost k nákupu.

Příležitost rychle přešla, během pár minut se anomálie vytratila a Dow Jones se vrátil zpět na vyšší hodnoty. Až následující den si pan Pennock začal všímat vlivu na psychiku investorů - po příjezdu do práce na něj čekalo 22 vzkazů. Během dne jich měl dalších 50 - pětinu všech svých klientů. Mnoho z nich bylo nervózních a potřebovali ujištění.

Dva týdny plné hovorů

Vyřídit všechny hovory trvalo dva týdny. "Byly to dlouhé konverzace," říká. Mnoho lidí se snažilo vystoupit z trhu. Připomínal jim v první řadě důležitost finančních plánů. Například vysloužilý pilot v důchodovém věku se ptal, zda 30 % portfolia investovaného v akciích není příliš mnoho (Pennock ho ujistil, že není). "Někteří se hodně spálili a bojí se, aby se znovu nedostali do stejné situace."

Období od roku 2008 vnímá Charles Schwab jako nejhorší pro drobné investory od založení své brokerské společnosti. "Trh je krutý a většina lidí má strach. Řekl bych, že 98 procent jich je hluboce znepokojeno. Stačí sledovat novinové titulky. Lidé se pak ptají, komu mají důvěřovat."

Supermarket na investice

Když Kongres v roce 1975 dereguloval poplatky u burzovních brokerů, většina konkurence zvýšila ceny, Schwab je však naopak srazil a umožnil investování střední třídě a širší veřejnosti. Firmě vzrostl obrat mezi lety 1990 a 2000 z 387 milionů dolarů na 5,8 miliardy dolarů. Od té doby nabízel nepřetržité obchodování, investiční analýzy a supermarket s podílovými fondy. Investování se tak stalo národním koníčkem.

Schwab je od přírody optimistou, hlásá alokaci aktiv, diverzifikaci a investování v dlouhodobém časovém horizontu.

Více o radách Charlese Schwaba čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy