Madoff se dnes dozví trest. Hrozí mu až 150 let vězení

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 6. 2009 8:23
Bernard Madoff se dnes dozví, kolik let stráví ve vězení.
Stráví ve vězení zbytek života nebo "jen" dvanáct let?
Stráví ve vězení zbytek života nebo "jen" dvanáct let? | Foto: Reuters

New York - Napálil celou Wall Street a dnes se dozví, jak dlouhou dobu stráví ve vězení. Je velmi pravděpodobné, že zbytek svého života.

Pokud by soud vyhověl prokurátorům, odsoudil by jedenasedmdesátiletého Bernada Madoffa na 150 let za mříže.

Americký miliardář se přiznal ke zpronevěře neuvěřitelné částky až 65 miliard dolarů. Jeho investiční společnost, které důvěřovala řada nadací i slavných společností, byla pouhou pyramidovou hrou.

Peníze přijaté od klientů nebyly dál investovány, ale posloužily na výplatu "výnosů" klientů předchozích. Pondělní rozhodnutí soudu možná naznačí osud dalšího miliardáře - Allena Stanforda.

Jeho společnost fungovala na stejném principu jako Madoffova jen s tím rozdílem, že stihl zpronevěřit "jen" sedm miliard dolarů. Na rozdíl od Madoffa se také Stanford ke zpronevěře nepřiznal a stále tvrdí, že je nevinen.

Místo 150 let jen 12 roků

Kromě pobytu ve vězení by měl na základě předběžného rozhodnutí soudu miliardář přijít také o majetek v hodnotě 170 miliard dolarů.  Podle agentury AP to v podstatě zahrnuje veškerý Madoffův majetek včetně nemovitostí, automobilů nebo lodí.

Madoff byl zatčen na konci minulého roku poté, co se s tajemstvím o fungování své společnosti svěřil svým synům.

V březnu byl obviněn celkem z jedenácti trestných činů. Kromě podvodů při obchodování s cennými papíry také z podvodů při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivého svědectví.

Obhájce Bernarda Madoffa na rozdíl od prokurátorů, pokládá za odpovídající trest pro svého klineta 12 let ve vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy